Quantcast
Moody's: Πιστωτικά αρνητικό γεγονός για τις τράπεζες το κλίμα πολιτικής αστάθειας - enikonomia.gr
share

Moody’s: Πιστωτικά αρνητικό γεγονός για τις τράπεζες το κλίμα πολιτικής αστάθειας

δημοσιεύτηκε:

Ως “πιστωτικά αρνητικό γεγονός” για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει το κλιμα πολιτικής αστάθειας που επικρατεί προεκλογικά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η αβεβαιότητα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και η ανάδυση εκ νέου, των σεναρίων περί Grexit πλήττει την εμπιστοσύνη των καταθετών και επηρεάζει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα, επισημαίνει η Moody’s.

Οι φήμες, όπως σημειώνει, τροφοδοτούνται κυρίως απ’ το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για τα δάνεια της τρόικα, ηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης αν και υπήρξε μικρή μείωση στις καταθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν διατηρήσει τη ρευστότητα τους αυξάνοντας την εξάρτηση τους απ’ την χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η διαθεσιμότητα των κεφαλαίων της ΕΚΤ όμως για τις ελληνικές τράπεζες συνδέεται με τους όρους που θέτει η τρόικα και παραμένει σε ισχύ όσο διαρκεί και το πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία απ’ την Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος Νοεμβρίου οι καταθέσεις των ιδιωτών ήταν 164,3 δισ ευρώ και ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ήταν 44,9 δισ ευρώ.

Όπως σημειώνει η Moody’s το δίχτυ ασφαλείας όσον αφορά την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι το πρόγραμμα ELA απ’ την ΤτΕ, το οποίο όμως δεν είναι απεριόριστο και για το οποίο πρέπει να υπάρξει έγκριση απ’ το ΔΣ της ΕΚΤ. Αν και καμία ελληνική τράπεζα δεν χρησιμοποιεί σήμερα τον ELA, η χρηματοδότηση απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην προηγούμενη πολιτική κρίση είχε αυξηθεί στα 124,1 δισ ευρώ το Μάιο του 2012 καθώς οι καταθέσεις είχαν μειωθεί ως τα 150,6 δισ ευρώ τον Ιούνιο του 2012.

Η Moody’s αναμένει η εναλλακτική χρηματοδότηση που απέκτησαν πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του διατραπεζικού δανεισμού και της τιτλοποίησης δανείων θα «στεγνώσει» προσωρινά και θα επιδεινώσει τη ρευστότητα των τραπεζών, τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο προσφάτως παρατάθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Ο διατραπεζικός δανεισμός έχει ήδη μειωθεί οριακά τις τελευταίες εβδομάδες και έχει αντικατασταθεί από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί πως οι δανειολήπτες θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναδιαρθρώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους, που αντιστοιχούσαν στο 34,1% των συνολικών δανείων του τραπεζικού συστήματος τον Ιούνιο του 2014. Οι δανειολήπτες είναι πιθανό να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ελπίζοντας πως η όποια νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα φιλικά προς τους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης του χρέους, ένα θέμα που αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων τους τελευταίους μήνες.

Συνεπώς, οι βελτιώσεις στην ποιότητα των assets που αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2015, θα καθυστερήσει καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθιστώντας δύσκολη την επιστροφή στην κερδοφορία των βασικών δραστηριοτήτων.

Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να οδηγήσει σε «πάγωμα» των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, της κατανάλωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη. Μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% στο εννεάμηνο του 2014, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ανάπτυξη 0,7% για το σύνολο του 2014, και 2,5% φέτος. Οποιαδήποτε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος θα πλήξει αναπόφευκτα την ανάπτυξη των δανείων των ελληνικών τραπεζών.

 

Πηγή: axiaplus.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.