Quantcast
Μοσκοβισί: Εφικτός ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Εφικτός ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

δημοσιεύτηκε:

Μια συμφωνία για έναν ενιαίο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι «εφικτή» ανάμεσα στις 10 χώρες της ευρωζώνης που είναι πρόθυμες να τον υιοθετήσουν, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο προτεινόμενος φόρος – 0,1% για τις μετοχές και 0,01% για τα παράγωγα – αποτέλεσε πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2012. Εκτιμάται ότι έχει πολιτικό συμβολισμό ενώ παράλληλα αποτελεί προσπάθεια να διορθωθούν οι υπερβολές οι οποίες θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την οικονομική κρίση του 2007-08.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και οι περισσότερες από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν αποσυρθεί από το πλάνο αυτό. Αργότερα σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών από τις 10 χώρες που ακόμα στηρίζουν τον φόρο θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Eurogroup, ωστόσο δεν αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος στο θέμα.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή, εάν εξετάσουμε μόνο τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέδριο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Οι 10 χώρες που είναι ακόμα πρόθυμες να υιοθετήσουν τον φόρο είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης, αξιωματούχοι σε ιδιωτικές τους συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη δυναμική για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, ιδιαίτερα πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.