Quantcast
Μοσκοβισί: Εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής το Περιουσιολόγιο - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής το Περιουσιολόγιο

δημοσιεύτηκε:

Την πλήρη στήριξη της Κομισιόν στις προσπάθειες της Ελλάδας για τη σύνταξη και λειτουργία του εθνικού περιουσιολογίου εκφράζει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε απάντησή του σε γραπτή ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα του προβλήματος της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των μεγάλων εισοδημάτων και επιχειρήσεων, που οδηγούν σε «μια διαχρονική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστού του ΑΕΠ, σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, με αποτέλεσμα τη δημοσιονομική αστάθεια και τελικά τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και της κατανάλωσης» και ζητούσε ενημέρωση αναφορικά με την υλοποίηση του μέτρου του περιουσιολογίου, το οποίο «ήδη από το 2010 (άρθρο 83, Ν.3842/2010) προβλέπει την καταγραφή της περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί εκφράζει την πλήρη στήριξή του στο μέτρο του περιουσιολογίου, δηλώνοντας με νόημα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με τον κ. Βουλευτή ότι η ολοκλήρωση του μητρώου στοιχείων ενεργητικού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» και σημειώνει ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 προβλέπει τη σταδιακή ολοκλήρωση του μητρώου στοιχείων ενεργητικού».

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Πιέρ Μοσκοβισί, αφού αναφέρει ότι η Κομισιόν έχει «ήδη παράσχει εκτενή τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών», το οποίο «περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα τραπεζικά υπόλοιπα και επεκτείνεται επί του παρόντος, ώστε να περιλαμβάνει όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές», υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «περαιτέρω τεχνική βοήθεια» στην καθιέρωση του περιουσιολογίου.

Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρνείται να τοποθετηθεί σχετικά με τη σχεδόν πενταετή καθυστέρηση στη δημιουργία του εθνικού περιουσιολογίου και τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, σημειώνοντας μονάχα ότι η σύνταξη του περιουσιολογίου είναι «μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την εμπιστευτικότητα και την ιδιωτικότητα»…

Ακολουθoύν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002391/2015 προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Σύνταξη Περιουσιολογίου στην Ελλάδα.
 
Η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των μεγάλων εισοδημάτων και επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις σοβαρότερες πληγές της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών. Οι ελληνικοί προϋπολογισμοί παρουσιάζουν μια διαχρονική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστού του ΑΕΠ, σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, με αποτέλεσμα τη δημοσιονομική αστάθεια και τελικά τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και της κατανάλωσης. Ερωτηματικά, όμως, δημιουργούνται από τις πολιτικές που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την Τρόικα (Επιτροπή, ΔΝΤ, ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, οι οποίες είτε έμειναν στα «συρτάρια» είτε δεν οδήγησαν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το περιουσιολόγιο, το οποίο ήδη από το 2010 (άρθρο 83, Ν.3842/2010) προβλέπει την καταγραφή της περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων, όπως «ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων». Ερωτάται η Επιτροπή:
 
1. Γνωρίζει για ποιους λόγους, από το 2010, δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο του περιουσιολογίου, παρά την σκληρή «εποπτεία» που επέβαλαν δύο ελληνικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής;
 
2. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει, τεχνικά, στη σύνταξη και λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου;
 
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (11.8.2015)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με τον κ. Βουλευτή ότι η ολοκλήρωση του μητρώου στοιχείων ενεργητικού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τα τραπεζικά μητρώα και το κτηματολόγιο έχουν ολοκληρωθεί. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 προβλέπει τη σταδιακή ολοκλήρωση του μητρώου στοιχείων ενεργητικού. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την εμπιστευτικότητα και την ιδιωτικότητα. Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα έχει ήδη παράσχει εκτενή τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών. Το εν λόγω μητρώο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα τραπεζικά υπόλοιπα και επεκτείνεται επί του παρόντος, ώστε να περιλαμβάνει όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Συνεχίζονται οι συζητήσεις, ώστε να περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τους τίτλους και πιθανώς και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω τεχνική βοήθεια. Εάν οι ελληνικές αρχές επιθυμούν περαιτέρω τεχνική βοήθεια για την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου στοιχείων ενεργητικού, πρέπει να υποβάλουν επίσημη αίτηση, δεδομένου ότι η Επιτροπή μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια μόνον κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.