Quantcast
Μοσκοβισί: Οι αλλαγές στα εργασιακά θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Οι αλλαγές στα εργασιακά θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα

δημοσιεύτηκε:

Τον γρίφο της απελευθέρωσης των απολύσεων και των νέων επώδυνων αλλαγών που ετοιμάζονται στο εργασιακό καθεστώς δείχνει η αόριστη απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην απάντηση του σε σχετική ερώτηση  σημειώνει πως η διαδικασία επανεξέτασης των συλλογικών συμβάσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών απολύσεων, “θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος.”

Ο Π. Μοσκοβισί συνεχίζει λέγοντας πως είναι σημαντική η “επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία” ενώ επιπλέον δηλώνει πως η Κομισιόν “είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα”.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του Ελληνικού Προγράμματος καθώς και το θέμα της εφαρμογής των βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών.

Επικαλούμενος τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών καθώς και την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν για το ποια είναι η επίσημη θέση της αναφορικά με το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα καθώς και ζητάει πληροφορίες για τις βέλτιστες πρακτικές συλλογικών διαπραγματεύσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας τον Αρμόδιο Επίτροπο, “με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι στις διαδικασίες ανάλυσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.