Quantcast
Μοσκοβισί: Το επείγον για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή των μέτρων και όχι η επαναδιαπραγμάτευσή τους - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Το επείγον για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή των μέτρων και όχι η επαναδιαπραγμάτευσή τους

δημοσιεύτηκε:

Οριστικό τέλος στις προσδοκίες για εκ των προτέρων αναθεώρηση των στόχων για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2018 αναμένεται να βάλει σήμερα στην Αθήνα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομία κ Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος αξιωματούχος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τόσο στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τους υπουργούς οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, ότι το επείγον για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή και όχι η επαναδιαπραγμάτευση όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την συζήτηση που έχει ανοίξει από τώρα η ελληνική πλευρά για αναθεώρηση προς τα κάτω τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 δηλαδή τα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Γάλλος επίτροπος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο από την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η βάση της δεύτερης αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι όσα αποφάσισαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης πριν από περίπου δύο μήνες στις Βρυξέλλες

Η επίσκεψη στην Αθήνα θα έχει στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση. Θα τονίσει δηλαδή ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα όχι μόνο για να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα αλλά και λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί θα εκφράσει και επίσημα την θέση των Ευρωπαίων δανειστών και για τα υπόλοιπα ορόσημα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει αντιρρήσεις στην τεχνική διαπραγμάτευση που διεξάγεται στο παρασκήνιο εδώ και περίπου ένα μήνα.

Με αυτήν την έννοια θα υποστηρίξει το νόμο για την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των Τραπεζών και του ΤΧΣ για τον οποίο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν ζητήσει με επιστολή τους αλλαγές θεωρώντας ότι θα αφελληνίσει το στελεχιακό προσωπικό των ελληνικών τραπεζών.

Θα επισημάνει επίσης την σημασία της ταχείας στελέχωσης και λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και της επίλυσης του θέματος με την δίωξη των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία σε βάρος του δημοσίου για την υπόθεση του sale & lease back των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Μετά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2017 -2020 , για οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις ,όλο αυτό το διάστημα.

Το πρόγραμμα θα κατανέμει στα έτη 2016 -2018 , την ετήσια επιβάρυνση από τα μέτρα για την φορολογία και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκαν πρόσφατα και συνδέονται με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 0,5% του ΑΕΠ για φέτος 1,79% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.