Quantcast
Μόσχα: Περίπλοκη και επίπονη διαδικασία η διαπραγμάτευση της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Μόσχα: Περίπλοκη και επίπονη διαδικασία η διαπραγμάτευση της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Οι πιστωτές της Ελλάδας κατανοούν ότι χωρίς υποχωρήσεις δεν θα ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά και η Αθήνα καταλαβαίνει ότι χωρίς συμφωνία τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ και ένας από τους βασικούς «ελληνιστές» του ρωσικού ΥΠΕΞ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

«Τί είδους θα είναι αυτή η συμφωνία, πόσο χρόνο θα διαρκέσει, είναι τώρα δύσκολο να πούμε. Όμως είναι ολοφάνερο ότι θα πρόκειται για μια περίπλοκη και επίπονη διαδικασία», είπε ο κ. Τσιζόφ.

Ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Β.Τσιζόφ είπε επι λέξει: «Δεν μου αρέσουν οι μαντείες στο φλυτζάνι του καφέ. Τις πολιτικές δυνάμεις που ήρθαν στην εξουσία και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο μικρότερος εταίρος της συμμαχίας, το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, τις ενώνει η απόρριψη της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, την οποία συνδέουν με τις Βρυξέλλες και προσωπικά με την κυρία Μέρκελ. Όμως δεν τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη. Τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του Μνημονίου, βάσει του οποίου η Ελλάδα εισπράττει πιστώσεις από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Και αυτό θα είναι το αντικείμενο διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Β.Τσιζόφ είπε ότι οι συνομιλητές του στην ΕΕ θεωρούν πως έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι μπορούν να υπερβούν τα σημερινά φαινόμενα κρίσης. «Είναι προσεκτικοί ως προς τις προθεσμίες, έχοντας βέβαια ως αφετηρία ότι όλα όσα έκαναν οι αρχές της ΕΕ τον τελευταίο καιρό ήταν σωστά, παρότι είναι κατανοητό ότι για την ΕΕ η χρονιά αυτή θα είναι αρκετά δύσκολη», παρατήρησε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Β.Τσιζόφ υποστήριξε ότι «από τις λεγόμενες “κριμαϊκές” κυρώσεις  η ΕΕ δεν υποφέρει ιδιαίτερα. Υποφέρει από τις κυρώσεις σε τομείς της οικονομίας και αυτών η ακύρωση νομίζω ότι είναι πιο ρεαλιστικό να συζητείται». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αναμφίβολα υπάρχει προοπτική άρσης τους «περίπου πιο κοντά στο καλοκαίρι», τονίζοντας πάντως ότι το θέμα των κυρώσεων δεν αποτελεί αντικείμενο του διμερούς διαλόγου Ρωσίας-ΕΕ.

Σχετικά με πιθανή επίσκεψη της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι στη Μόσχα, ο Β.Τσιζόφ αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ΜΜΕ ότι δήθεν «δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα του ταξιδιού στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, γιατί δεν θα της έδιναν την άδεια» και σημείωσε ότι ουδεμία άδεια του Συμβουλίου απαιτείται για μια παρόμοια διαβούλευση. «Εργαζόμαστε για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ελπίζω ότι θα είναι στο τέλος Φεβρουαρίου στη Μόσχα», δήλωσε ο Β.Τσιζόφ, ο οποίος μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και για το ρωσικό σχέδιο κατασκευής αγωγού έως τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό ο Β.Τσιζόφ καταδίκασε το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει το «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι η ειρηνευτική διαδικασία μοιάζει να επηρεάζεται από προβοκάτσιες: «Μόλις εμφανίζεται έστω και μια αδύναμη, αχνή, αλλά πάντως κάποια προοπτική πολιτικής διευθέτησης, αμέσως κάτι συμβαίνει: πρώτα το Boeing, μετά το κίτρινο λεωφορείο, μετά η κατάσταση στη Μαριούπολη».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.