Quantcast
Μπορεί η Γαλλία να ανακτήσει την χαμένη της επιρροή στην ΕΕ; - enikonomia.gr
share

Μπορεί η Γαλλία να ανακτήσει την χαμένη της επιρροή στην ΕΕ;

δημοσιεύτηκε:

Με τη γαλλική επιρροή στις Βρυξέλλες να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, το Παρίσι ψάχνει τρόπους να δώσει «ζωή» στην αντιπροσωπεία του στην ΕΕ.

Καθώς το Παρίσι προετοιμάζει ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία φαίνεται πιθανό η Σεγκολέν Ρουαγιάλ να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί το ζήτημα της θέσης της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς κατάφερε η Γαλλία χάσει τόσο πολύ από την επιρροή της στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, και πώς μπορεί να σταματήσει την πτώση αυτή;

Οι διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, μια σαρωτική νίκη για το Εθνικό Μέτωπο στις ευρωεκλογές, καθώς και ορισμένες αμφισβητήσιμες στρατηγικές αποφάσεις διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο, σύμφωνα με έκθεση από δύο μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (3 Φεβρουαρίου) από τους βουλευτές Κριστόφ Καρές (Σοσιαλιστές) και Πιερ Λεκιλέ (Ρεπουμπλικάνοι), συμβούλευσε την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως πολιτική δράση για να σταματήσει η διάβρωση της επιρροής της Γαλλίας στις Βρυξέλλες.

«Ζητούμε το ζήτημα της γαλλικής επιρροής να αντιμετωπιστεί ως πραγματική δημόσια πολιτική», δήλωσε ο Καρές.

 

Τι προτείνεται

Μεταξύ των λύσεων που προσφέρονται για τη βελτίωση της εκπροσώπησης της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έκθεση προτείνει αλλαγές στο ρόλο του υπουργού για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Στη Γαλλία, η θέση καταλαμβάνεται από τον Αρλέμ Ντεζίρ, πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και έχει περιορισμένη πολιτική επιρροή. Συνδεδεμένος με το Υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός αντιπροσωπεύει τη Γαλλία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά σπάνια μιλάει για τη χώρα του για συγκεκριμένα θέματα. Το «προνόμιο» αυτό έχει η Προεδρία.

«Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά η θέση θα είναι ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη αν λογοδοτεί απευθείας στον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο Καρές.

Αλλά οι προτάσεις των συντακτών προχώρησαν ακόμη παραπέρα, ζητώντας ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να διατεθεί το ρόλο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. «Θα μπορούσε να είναι ο εκπρόσωπος του προέδρου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στη συνέχεια, ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να έχει έναν εκπρόσωπο για την εσωτερική πολιτική και για την ευρωπαϊκή πολιτική», πρόσθεσε.

 

Η άνοδος του Εθνικού Μετώπου

Η μείωση της γαλλικής επιρροής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητιέται έντονα από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Οι συντάκτες τόνισαν το γεγονός ότι η εκλογή των 24 ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου μείωσε δραστικά τον αριθμό των μετριοπαθών Γάλλων πολιτικών στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

«Η μαζική παρουσία του Εθνικού Μετώπου αποδυναμώνει τη γαλλική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στερώντας από τη γαλλική αντιπροσωπεία το ένα τρίτο των μελών της», είπε ο Λεκιλέ.

Ο μικρός αριθμός των ισχυρών θέσεων που κατέχουν οι Γάλλοι πολιτικοί είναι, σύμφωνα με τους εισηγητές, άμεσο αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας της αντιπροσωπείας.

 

Στρατηγικό πρόβλημα

Εκτός από τις πολιτικές ανησυχίες, η έκθεση επέκρινε επίσης τις «φτωχές» στρατηγικές επιλογές των Γάλλων ευρωβουλευτών, οι οποίοι φαίνεται να εκτιμούν το κύρος παρά την επιρροή.

«Έχουμε 11 ευρωβουλευτές στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία αφήνει όλους τους άλλους για τις άλλες επιτροπές!», επεσήμανε.

Ενώ οι Γάλλοι καταλαμβάνουν ορισμένες θέσεις επιρροής, όπως αντιπροεδρίες σε επιτροπές, κανένα μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας – εκτός της Μαρίν Λεπέν- δεν εξελέγη πρόεδρος ή συντονιστής μιας πολιτικής ομάδας.

 

Η διεύρυνση ανατολικά

Τέλος, οι δύο Γάλλοι βουλευτές τόνισαν την διαρθρωτική εξέλιξη της ΕΕ ως ενός άλλου παράγοντα στο ξεθώριασμα της επιρροής της Γαλλίας. «Οι διαδοχικές διευρύνσεις στην Ανατολή έχουν αποστασιοποιηθεί τη Γαλλία από γεωγραφικό και ιδεολογικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Καρές.

«Σήμερα, οι άλλες πρωτεύουσες δεν εμπιστεύονται την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας», είπε ο Λεκιλέ, αναφερόμενος στην «επανειλημμένη αδυναμία» του Παρισιού «να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις».

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.