Quantcast
ΜΤΠΥ: Δεν δίνει μέρισμα αλλά στέλνει εκκαθαριστικά - enikonomia.gr
share

ΜΤΠΥ: Δεν δίνει μέρισμα αλλά στέλνει εκκαθαριστικά

δημοσιεύτηκε:

 Μπορεί μέρισμα να μην λάβουν αυτό το μήνα οι 284.000 συνταξιούχοι του δημοσίου, ωστόσο θα λάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τις επόμενες μέρες που θα αναφέρουν το ποσό της παρακράτησης για το μήνα Απρίλιο.

Ρεπορτάζ Αργυρώ Μαυρούλη

Το παράδοξο αυτό θα γίνει γιατί στο μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν ήταν δυνατό να περαστεί η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, η οποία προβλέπει ότι το μέρισμα θα καταβάλλεται στους δικαιούχους όχι σε μηνιαία βάση, αλλά κάθε τρίμηνο. Έτσι τις επόμενες μέρες θα λάβουν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι τα σημειώματα με την παρακράτηση φόρου, χωρίς ωστόσο να δουν στο λογαριασμό τους το ποσό του μερίσματος επί του οποίου έγινε η παρακράτηση.

Μάλιστα το ποσό επί του οποίου θα γίνει η παρακράτηση δεν θα ισχύει αφού αναμένονται αναδρομικές περικοπές στα μερίσματα με τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού που θα ανέλθουν ακόμη και στο 40%.  

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο συμψηφισμός των ποσών που εγγράφονται στα εκκαθαριστικά, με αυτά που τελικά θα παρακρατηθούν, θα γίνει στο τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος που παρακρατείται στους συνταξιούχους, ανέρχεται στο 3% των συντάξιμων αποδοχών τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το επόμενο μέρισμα θα καταβληθεί στα τέλη Μαΐου,  και θα είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 32%, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του ταμείου που εγκρίθηκε επίσης, από το υπουργείο Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή μερίσματος του Μαρτίου έγινε με δάνειο από το ΙΚΑ, ύψους 16 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε αναζητηθεί τρόπος πληρωμών μέσω επιστροφής φόρων από το δημόσιο στο ΜΤΠΥ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.