Quantcast
MyCoast: 3.500 καταγγελίες τον Μάιο και τον Ιούνιο για αυθαιρεσίες σε παραλίες - Συνεχίζονται οι έλεγχοι - enikonomia.gr
share

MyCoast: 3.500 καταγγελίες τον Μάιο και τον Ιούνιο για αυθαιρεσίες σε παραλίες – Συνεχίζονται οι έλεγχοι

δημοσιεύτηκε:

Για τους ελέγχους στις παραλίες και στις ξαπλώστρες

Περίπου 3.500 καταγγελίες έγινα στο MyCoast σχετικά με αυθαιρεσίες σε παραλίες τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο η κατάσταση είναι βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι οπότε το ίδιο διάστημα υπήρχαν 8.000 με 9.000 χιλιάδες καταγγελίες

“Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες σε μεγάλο βαθμό έχουν συμμορφωθεί με το νόμο και με αυτά τα οποία προβλέπουν οι κανονισμοί. Καταγράψαμε τις περιοχές όπου εντοπίσαμε τις περισσότερες καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα, Χαλκιδική, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία. Η πυκνότητα των παραλιών σε κάποιο βαθμό δικαιολογεί το να είναι πρώτες στην κατάταξη όσον αφορά τις παρανομίες. Όπως και να έχει όμως, σε σχέση με το περσινό διάστημα είναι κάτω από το μισό και στη Χαλκιδική και στην Ανατολική Αττική το επίπεδο καταγγελιών σε σχέση με πέρσι».

Αναφερόμενος στα νησιά, είπε στην ΕΡΤ πως: «Γιατί οι Έλληνες κατά βάση πηγαίνουν από τα μέσα Ιουλίου και μετά προς τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Επομένως θα έχουμε τον Αύγουστο Κυκλάδες κυρίως και Δωδεκάνησα και μάλιστα τον Αύγουστο θα σηκώσουμε και drones προκειμένου να διαπιστώσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές και παραλίες εάν υπάρχουν κάποιου είδους παρανομίες.

Επιχείρηση έγινε το προηγούμενο Σάββατο στη Χαλκιδική, σε μια πολύ πολυσύχναστη παραλία, όπου εκεί ο επιχειρηματίας είχε παραχωρήσει για 500 τετραγωνικά μέτρα και έχει καταλάβει δυόμιση στρέμματα πενταπλάσια ουσιαστικά μια πενταπλάσια παρανομία στην ουσία είχε κάνει. Πήγαμε και ξηλώσαμε τις ξαπλώστρες και αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι η παραλία είναι δημόσιος χώρος.
Όλοι έχουμε δικαίωμα στο να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν. Κανένας δεν μπορεί να καταλαμβάνει παράνομα χωρίς συμφωνητικό και χωρίς να έχει υπογράψει συγκεκριμένες προδιαγραφές».

Ως προς τον τρόπο ελέγχου από τους πολίτες, δήλωσε πως: «Μέσα στην παραλία να διαπιστώσει με το πολύγωνο που έχει αποτυπωθεί πάνω στην παραλία σε ποια έκταση μπορεί ο επιχειρηματίας να καταλάβει την συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχουν και πινακίδες. Προβλέπεται από τον νόμο που αναγράφεται συγκεκριμένα το εμβαδόν στο οποίο καταλαμβάνουν νόμιμα οι επιχειρήσεις. Είναι κάτι το οποίο συμβατικά οφείλουν να το κάνουν. Και επίσης μπορείς να κάνεις είτε επώνυμα ή ανώνυμα τις καταγγελίες σου, 90% είναι ανώνυμες».

Για τις αναλογίες ελεύθερου χώρου και χώρου για επιχειρήσεις στις παραλίες, ανέφερε ότι: « Είναι περίπου χονδρικά μισό – μισό, σε περιοχές Νατούρα είναι 60 -40 υπέρ του ελεύθερου χώρου. Χονδρικά η μισή παραλία πρέπει να είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε θέλει με τη δική του ομπρέλα, με τη δική του πετσέτα και ξαπλώστρα να πάει να κάνει το μπάνιο του απρόσκοπτα.
Τις ομπρέλες που παρανόμως είχαν τοποθετηθεί και ξηλώθηκαν με δική του ευθύνη ο επιχειρηματίας με δική του ευθύνη, επιχειρηματίας και με δικό του κόστος, οφείλει να τα μαζέψει ακόμα και τις βάσεις και να τις πάει σε δικό του αποθηκευτικό χώρο.

Αν δεν το κάνει, επιλαμβάνεται στη συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία, πρόστιμα μαζί με τον Δήμο και προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα έως 60.000 ευρώ σε περίπτωση που κάποιος υποτροπιάσει, απαγορεύεται έως και 10 χρόνια να ξανακάνει αίτηση σε ηλεκτρονική δημοπρασία για να πάρει χώρο στην παραλία και να δραστηριοποιηθεί.
Γενικότερα οι ποινές είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα από πέρσι, δηλαδή το εγώ το βλέπω γιατί έρχονται ξένα μέσα και ζητάνε και από μένα και από το υπουργείο να κάνουμε αφιερώματα για αυτό. Έρχονται από το εξωτερικό, από την Ιταλία, από τη Γερμανία και μας λένε πείτε μας πώς το κάνατε αυτό, γιατί θέλουμε να το προβάλουμε και στις δικές μας χώρες.

Έχουμε παρατηρήσει περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και σε άλλα νησιά, όπως στην Κίμωλο πέρυσι θυμάμαι μια χαρακτηριστική περίπτωση Προσπαθούμε μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και των αυστηρών προδιαγραφών που πρέπει για να κατέβει κάποιος και να πάρει παραχώρηση, να αποτρέψουμε τέτοιου είδους περιστατικά. Δεν μπορούμε να τα εξαλείψουμε στο ακέραιο, γιατί εδώ μιλάμε για πρακτικές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν εκ των προτέρων, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε αντιμετωπίσει».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.