Quantcast
Να μειώσει τις βιομηχανικές τιμές ζητά ο ΣΕΒ από τη ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Να μειώσει τις βιομηχανικές τιμές ζητά ο ΣΕΒ από τη ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Να ξεχάσει τη λογική «take it or leave it» με την οποιά τιμολογεί σήμερα η ΔΕΗ, ζητά με επιστολή του στη διοίκηση του οργανισμού ο πρόεδρος του ΣΕΒ, και να δώσει στη βιομηχανία τιμολόγια ρεύματος που να αντανακλούν το πραγματικό της κόστος κατόπιν διαπραγμάτευσης με το κάθε μεγάλο πελάτη ξεχωριστά. 

Σε επιστολή που προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας καλεί την επιχείρηση να διαπραγματευτεί με τους μεγάλους πελάτες της για τον καθορισμό τιμολογίων στη βάση των νέων κοστολογικών δεδομένων που έχει προκαλέσει η μείωση του παραγωγικού της κόστους.

Ποιά είναι τα δεδομένα αυτά ; Αφενός η εδώ και μήνες συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφετέρου μια σειρά από ρυθμιστικά μέτρα όπως οι αλλαγές στα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), μέσω των οποίων υπολογίζεται ότι η επιχείρηση είχε ένα όφελος γύρω στα 80 εκατ. ευρώ.

Οι ενστάσεις του ΣΕΒ εστιάζονται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ έπειτα από την παράταση μέχρι νεωτέρας που αποφάσισε για την ισχύ των μειωμένων της βιομηχανικών τιμολογίων η γενική συνέλευση της 22ας Δεκεμβρίου, αρνείται να διαπραγματευθεί με τις μεγάλες επιχειρήσεις υψηλής και μέσης τάσης για εξατομικευμένα τιμολόγια, ανάλογα δηλαδή με το καταναλωτικό προφίλ της κάθε μιας βιομηχανίας ξεχωριστά.

«Η ΔΕΗ αντί να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες-καταναλωτές για τη σύναψη διμερών συμβολαίων με αυτούς, βασιζόμενη στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις υποδείξεις της ΡΑΕ και της ΕΕ, επιλέγει να αποξενωθεί από το δικαίωμά της να ασκεί την εμπορική της πολιτική, και παραπέμπει τις αποφάσεις σε όργανα όπως η Γενική της Συνέλευση. Η πρακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τα μέλη μας λόγω της ιδιότητάς του βασικού μετόχου της ΔΕΗ που είναι το ελληνικό κράτος ώστε να θεωρηθεί από κακόπιστους ότι η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται στους πελάτες αυτούς είναι αποτέλεσμα κρατικών αποφάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας.

Κύκλοι της βιομηχανίας σημειώνουν ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης με κάθε πελάτη ξεχωριστά, επιβάλλεται στους προμηθευτές από το νόμο περί ανταγωνισμού, τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και από μια σειρά αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σημαντική μείωση κόστους

Στο μέτωπο των καυσίμων, η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω και αυτήν του φυσικού αερίου που μέχρι το τέλος Μαρτίου προβλέπεται να έχει μειωθεί ως και κατά 25% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2014, διαμορφώνοντας χαμηλότερα κόστη για τη ΔΕΗ. 

Το σκεπτικό της βιομηχανίας είναι ότι από αυτά τα χαμηλότερα κόστη πρέπει να ωφεληθεί και η ίδια. Ταυτόχρονα, η μείωση της επιβάρυνσης για τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), και η κατάργηση μηχανισμών όπως η ανάκτηση μεταβλητού κόστους, έχουν ωφελήσει τη ΔΕΗ ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 80 εκατ. ευρώ, όπως επισήμαινε και σε προ μηνών επιστολή του ο εκπρόσωπος των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα Carlo Viviani.

Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανία έχει προτείνει στη ΔΕΗ να αποτανθεί σε έναν ανεξάρτητο φορεά προκειμένου να εκπονήσει μελέτη, που θα ελεγχθεί και από τη ΡΑΕ, ώστε να υπολογιστεί η θετική επίπτωση στος κόστος της αφενός από τις μειώσεις των καυσίμων, αφετέρου από τις ρυθμιστικές αλλαγές. 

Στόχος είναι με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, η ΔΕΗ να προσέλθει σε ατομικές διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους μεγάλους πελάτες της, καθορίζοντας τιμολόγια βασισμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

«Μια τέτοια πολιτική από την πλευρά σας θα ήταν απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΡΑΕ και θα συνεισέφερε στην εξεύρεση επωφελών λύσεων για όλους. Πρωτίστως όμως θα συνεισέφερε στο να μη δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η τιμολογιακή σας πολιτική λειτουργεί με τη λογική του «take it or leave it», υποχρεώνοντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις να τελούν υπό την απειελή του αφανισμού αν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει στην επιστολή του προς τη ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.