Quantcast
ΝΑΤΟ: Εξετάζει πολλές προτάσεις για την εμπλοκή του σε ελέγχους στο Αιγαίο - enikonomia.gr
share

ΝΑΤΟ: Εξετάζει πολλές προτάσεις για την εμπλοκή του σε ελέγχους στο Αιγαίο

δημοσιεύτηκε:

To NATO εξετάζει πολλές προτάσεις για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Άμυνας των χωρών – μελών του, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική έκδοσή της, το ΝΑΤΟ άρχισε να εξετάζει μία πρόταση της Γερμανίας και της Τουρκίας για τη βοήθεια της Συμμαχίας στον έλεγχο των τουρκικών ακτών για μετανάστες.

Ενώ η Τουρκία και η Γερμανία δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να βοηθήσει στη μεταναστευτική κρίση, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, είναι πολύ επιφυλακτικές.

Στο περιθώριο της συνόδου υπήρξαν διμερείς συζητήσεις, αλλά δεν παρουσιάσθηκε κάποια αναλυτική πρόταση στη Συμμαχία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Χρειαζόμαστε χρόνο για να αξιολογήσουμε, να συζητήσουμε και να εξειδικεύσουμε περισσότερο τρόπους, με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Αν και απέφυγε να πει, αν το ΝΑΤΟ θα συμφωνούσε σε μία διευρυμένη παρουσία τους, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι η Συμμαχία έχει δυνάμεις στην περιοχή, που περιλαμβάνουν κατασκοπευτικά αεροπλάνα, αεροσκάφη ναυτικών περιπολιών και αυξημένη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι επειδή η Γερμανία έχει αυτή την περίοδο την ηγεσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, θα μπορούσε εύκολα να επεκτείνει την εντολή τους και να παίξουν έναν πιο άμεσο ρόλο στη μεταναστευτική κρίση, εάν συμφωνήσουν τα κράτη – μέλη.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να εστιάσει σε παρακολουθήσεις στο Αιγαίο. «Είναι καλό ότι η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εντείνει τη ναυτική εποπτεία στο Αιγαίο ως μέρος των μέτρων αντιμετώπισης», είπε, προσθέτοντας ότι η «Γερμανία θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες αυτές».

Ωστόσο, σημειώνει η WSJ, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ είναι αντίθετα σε μία τόσο μεγάλη παρουσία της Συμμαχίας στην κρίση και προειδοποιούν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προσέξει να μην έχει την ανεπιθύμητη συνέπεια να παρακινήσει περισσότερους μετανάστες να επιχειρήσουν και να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο πέρασμα, ελπίζοντας ότι θα διασωθούν από πλοία της Συμμαχίας. Άλλα κράτη – μέλη, όμως, ήταν πιο ανοικτά σε έναν διευρυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.