Quantcast
Νέα οδηγία ΦΠΑ για τα κουπόνια - enikonomia.gr
share

Νέα οδηγία ΦΠΑ για τα κουπόνια

δημοσιεύτηκε:

Το καθεστώς του ΦΠΑ που ισχύει για την πώληση και την εξαγορά των κουπονιών ποικίλλει σε ολόκληρη την ΕΕ, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διπλή φορολόγηση ή ακόμα και την μη φορολόγηση ορισμένων προμηθειών.

Για την εναρμόνιση των κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών εξέδωσε την οδηγία του Συμβουλίου (ΕΕ) 2016/1065, η οποία καθορίζει το καθεστώς ΦΠΑ των παραδόσεων με κουπόνια. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει μέχρι το τέλος του 2018 να εφαρμόσουν τους κανόνες της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία.
Η οδηγία ορίζει ότι οι προμήθειες των κουπονιών, πρέπει να φορολογούνται κατά το χρόνο της πώλησης, επειδή εκείνη την στιγμή ο προμηθευτής γνωρίζει με ποιο αγαθό ακριβώς μπορεί να εξαργυρωθεί το κουπόνι, αλλά και ποιος είναι ο εφαρμοστέος συντελεστής ΦΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, κουπόνια πολλαπλών χρήσεων πρέπει να φορολογούνται κατά το χρόνο της εξαγοράς, επειδή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι οριστικά γνωστό ποιος είναι ο εφαρμοστέος συντελεστής ΦΠΑ των αγαθών ή των υπηρεσιών που εξαγοράζονται.
Η οδηγία αυτή δεν ισχύει για εκπτωτικά κουπόνια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.