Quantcast
Νέα σενάρια υποχρεωτικών εμβολιασμών - Το ενδεχόμενο νέων μέτρων μετά τα Χριστούγεννα - enikonomia.gr
share

Νέα σενάρια υποχρεωτικών εμβολιασμών – Το ενδεχόμενο νέων μέτρων μετά τα Χριστούγεννα

δημοσιεύτηκε:

Τα μέτρα που συζητούν κυβέρνηση και επιστήμονες για να χτιστεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 50 – 59 ετών προβληματίζουν τους ειδικούς. Σκέψεις και για στοχευμένες παρεμβάσεις στους εργαζομένους της εστίασης και στους ένστολους.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Mπορεί το τελευταίο διάστημα να παρατηρείται πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με παράλληλη αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την τρίτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν προετοιμάζεται για νέα μέτρα, εάν χρειαστούν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως με τη μετάλλαξη «Ομικρον». Είτε αυτά αφορούν την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είτε ακόμα και τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αλλωστε, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά η κυβέρνηση κλιμάκωσε τα μέτρα. Αρχικά αποφάσισε περιορισμούς μόνο για τους ανεμβολίαστους και σε δεύτερο χρόνο κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ έφερε πιο νωρίς την τρίτη δόση, στους τρεις μήνες.

Αυτό το μείγμα μέτρων απέδωσε καρπούς, αφού από τους 500.000 πολίτες της κατηγορίας 60 και άνω που δεν είχαν εμβολιαστεί, πάνω από 90.000 έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού, την ώρα που οι εμβολιασμοί για την τρίτη δόση αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και εξετάζουν ήδη όλα τα σενάρια, στο ενδεχόμενο που χρειαστεί να ενεργοποιηθούν και νέα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα (που έτσι και αλλιώς θα υπάρξει κινητικότητα), για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στους ανεμβολίαστους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες. Οσον αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το βασικό σενάριο είναι, αν απαιτηθεί, να προχωρήσει και στους πολίτες 50 ετών και άνω. Πάντως, είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο η επέκταση να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως -για παράδειγμα- τους εργαζομένους στην εστίαση ή τους ένστολους. Σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες υπάρχουν και πιο νέοι που είναι ανεμβολίαστοι και, αν επεκταθεί εκεί η υποχρεωτικότητα, θα περιλαμβάνει -όπως είναι φυσικό- και αυτούς, αφού θα αφορά οριζόντια όλες τις ηλικίες.

Σύμφωνα μέχρι τα τώρα δεδομένα:

-Στις ηλικίες 50-54 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση ή έχει κλείσει ήδη ραντεβού το 54,96%.

-Στις ηλικίες 55-59 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση ή έχει ήδη κλείσει ραντεβού το 49,86%.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν αρκετοί πολίτες αυτών των ηλικιών που δεν έχουν εμβολιαστεί και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού. Πάντως, αν αποφασιστεί οποιαδήποτε επέκταση της υποχρεωτικότητας, θα ακολουθηθεί το μοντέλο με το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα για όσους δεν εμβολιάζονται, όπως εφαρμόστηκε και για τους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.