Quantcast
Νέο Εuroworking Group στις Βρυξέλλες - enikonomia.gr
share

Νέο Εuroworking Group στις Βρυξέλλες

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το ελληνικό πρόγραμμα θα παραταθεί και το μόνο που μένει να γίνει γνωστό την ερχόμενη Δευτέρα είναι το πόσο. Οι εκπρόσωποι των 18 υπουργείων οικονομικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη και θα επαναλάβουν τη συνεδρίαση τους σήμερα και πάλι με σκοπό την προετοιμασία των 2 Εurogroup της Δευτέρας, εκτιμούν ότι η Ελλάδα και η τρόικα θα χρειαστούν χρόνο από τη στιγμή της συμφωνίας ως την στιγμή που θα μπει σε χαρτί η έκθεση συμμόρφωσης, καθώς θα πρέπει να οριστούν προαπαιτούμενα, να γίνει νομοθέτηση, εφαρμογή και τεκμηρίωση.

 

Μετάθεση για το 2015
Ως εκ τούτου, η υπόθεση της νέας γραμμής πιστοληπτικής στήριξης μετατίθεται για κάποιο αδιευκρίνιστο διάστημα μέσα στο επόμενο έτος. Ακόμα και έτσι η παράταση θα πρέπει και αυτή να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων και η διαδικασία να κλείσει κανονικά – κάτι που για τον 4ο έλεγχο κράτησε 11 μήνες.

 

Ανάγκη για τεχνική παράταση
«Υπάρχει πολλή δουλειά μετά τη συμφωνία, υπάρχει η τεκμηρίωση, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά η μακρά περίοδος της πιστοποίησης ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καταλήξει σε μια αναφορά συμμόρφωσης. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να στριμωχτεί στις λίγες μέρες που μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες», αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος.
Στη σημερινή συνεδρίαση του EWG από πλευράς Ελλάδας μετέχει μόνο ο γ.γ. του υπ. Οικονομικών Τ. Αναστασάτος και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο βασικό μενού. Θα συζητηθεί, όμως, στο περιθώριο και είναι σαφές ότι οι εταίροι επιθυμούν να διαγνώσουν τις προθέσεις του πολιτικού προσωπικού.

Δεν μας ενδιαφέρουν εκλογές και αντιπολίτευση
Επιπλέον, μπήκε, φρένο στα σενάρια των τελευταίων ημερών σχετικά με το αν και κατά πόσο η καθυστέρηση της τρόικας στην επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση οφείλεται στην στάση της αντιπολίτευσης.
Ερωτηθείς σχετικά κοινοτικός αξιωματούχος που ευθύνεται για την προετοιμασία του eurogroup εξηγεί ότι η κοινότητα κάνει συμφωνίες και συνομιλεί μόνο με κυβερνήσεις: «To πρόγραμμα δεν γίνεται με κόμματα, αλλά με τα εκλεγμένα μέλη μιας κυβέρνησης, ρεαλιστικά πάντα. Κανείς δεν σκέφτεται να δεσμεύσει τον όποιον επόμενο. Κανείς δεν κυκλοφορεί με ένα χαρτί, προσπαθώντας να πάρει δεσμεύσεις από τον όποιο δυνητικό επόμενο. Οι εκλογές είναι στο μυαλό όλων, άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο. Το ζήτημα είναι, όμως, να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.