Quantcast
Νίκος Παπαθανάσης: Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο και οι απαντήσεις της Eurobank - enikonomia.gr
share

Νίκος Παπαθανάσης: Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο και οι απαντήσεις της Eurobank

δημοσιεύτηκε:

«Άνοιξε τα χαρτιά» της σήμερα η Eurobank για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και το θέμα του δανείου εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση. Η αξιωματική αντιπολίτευση -έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα- έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για δάνειο σχεδόν 2 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» για το οποίο εγγυήθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός δεν έχει αρνηθεί την εμπλοκή του με την διοίκηση της «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ», ούτε τη χορήγηση του εν λόγω εταιρικού δανείου, τονίζοντας όμως πως έχει αποχωρήσει από αυτή εδώ και δεκαοκτώ χρόνια.

Ο κ. Παπαθανάσης σε δηλώσεις του έχει απαντήσει ότι το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ δεν αφορά σε προσωπικό δάνειό του, αλλά εταιρικό δάνειο του 2005 στο οποίο μπήκε ως εγγυητής.

«Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από τη διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια.

Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και ουδέποτε κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψευδές είναι επίσης το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν έχω καμία οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. Τέλος, να ενημερώσω το ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής μου ευθύνης» είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι το 50% διαμερίσματος έγινε γονική παροχή στα τρία παιδιά του το 2010.

«Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά» υποστήριξε.

Η Eurobank λοιπόν από την πλευρά της με επίσημη ανακοίνωση έδωσε απαντήσεις στα δημοσιεύματα που αφορούν στη δανειακή σύμβαση και τα οποία προκάλεσαν και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ερωτήματα έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αναπληρωτή υπουργό

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες ανακοινώσεις θέτοντας ερωτήματα για την υπόθεση ζητώντας ταυτόχρονα απαντήσεις.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, όχι μόνο χρωστά 1,45 εκ. ευρώ σε τράπεζα αλλά έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και τα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μη χάσει την περιουσία του.
  • Μετά τη δικαστική απόφαση δεν έχει γίνει καμία διαδικασία ούτε έφεσης αλλά ούτε και πλειστηριασμού ή κατάσχεσης.
  • Πέτυχε συμβιβασμό και κατάφερε «κούρεμα» 96% για χρέη 2 εκατ.

Τι αναφέρει η Τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου

Η Τράπεζα έδωσε τις απαντήσεις της με επίσημη ανακοίνωση στην οποία και αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε δανειακή σύμβαση μεταξύ της εταιρείας «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και της Eurobank, σημειώνονται τα εξής:

  • H Eurobank (Τράπεζα) χορήγησε το 2005 πίστωση ύψους €1.500.000 στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον κ. Νικόλαο Παπαθανάση (Εγγυητής).
  • Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου.
  • Στις 28.8.2015, η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ.

Συγκεκριμένα:

  • Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό. Το ίδιο έτος 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά. Το Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος.  Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της  doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.
  • Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.
  • Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’ αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.
  • Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.