Quantcast
Ντίξον: Η Eυρωζώνη να... προετοιμαστεί για το χειρότερο - enikonomia.gr
share

Ντίξον: Η Eυρωζώνη να… προετοιμαστεί για το χειρότερο

δημοσιεύτηκε:

Το μόνο θετικό στοιχείο που μπορεί να αναφέρει κανείς από την χθεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα, είναι πως τήρησε τις υποσχέσεις του προς τους ψηφοφόρους. Σχεδόν όλα τα άλλα ήταν τρομερά, διότι οι υποσχέσεις που έδωσε στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, ο οποίος αναφέρει πως τώρα η Αθήνα βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της.

 

Εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων

Η κυβέρνηση «πιθανώς θα βιώσει την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της σύντομα, και θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εκτός κι αν αυτό προκαλέσει μια δραματική αλλαγή, η Ελλάδα μπορεί σύντομα να πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να επαναφέρει την δραχμή».

Σύμφωνα με τον Hugo Dixon, ο Αλ. Τσίπρας έχει παγιδευτεί από την δική του ρητορική αλλά και από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει περιέλθει σε θέσεις για τις οποίες είναι σχεδόν απίθανο να βρει συμβιβασμό.

 

Η συναίνεση έμοιαζε πιθανή πριν μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας

Στο μεταξύ, η ευρωζώνη δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει γνώμη. Η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της, υιοθετούν τη σκληρή γραμμή. «Η συναίνεση έμοιαζε πιθανή πριν μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας. Η Αθήνα θα ζητούσε παράταση, με κάποιον τρόπο ή με κάποια μορφή, του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ενώ διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία. Θα μπορούσε επίσης να είχε συμφωνήσει σε ένα moratorium των υποσχέσεων όσο συνεχιζόταν οι συνομιλίες.

Ως αντάλλαγμα, οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να είχαν συμφωνήσει ώστε να αφήσουν την Αθήνα να αυξήσει το ποσό των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει. Επίσης, και η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποκαταστήσει ξανά το δίχτυ ασφάλειας που απομάκρυνε από τις ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα. «Αλλά όπως έχουν τώρα τα πράγματα, ο Αλ. Τσίπρας κούνησε κόκκινο πανί σε έναν ταύρο».

 

Χωρίς νέες πηγές κεφαλαίων η κυβέρνησή θα καταρρεύσει τον επόμενο μήνα

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο δεν ζήτησε παράταση του προγράμματος διάσωσης, αλλά προχώρησε με τις αμφιλεγόμενες και χωρίς χρηματοδότηση προεκλογικές του υποσχέσεις. «Και δεν σταμάτησε εδώ. Υποσχέθηκε να ζητήσει αποζημίωση από την Γερμανία για την εισβολή της χώρας στον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να συνειδητοποιήσει πως, χωρίς νέες πηγές κεφαλαίων, η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει τον επόμενο μήνα. Πρέπει επίσης να ξέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι εκροές κεφαλαίων και τότε θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επομένως, είναι ο Αλ. Τσίπρας τρελός; Ίσως όχι», αναφέρει ο Dixon.

 

70% των Ελλήνων θέλει συγκρουσιακή προσέγγιση χωρίς έξοδο από το ευρώ

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι περισσότερο από το 70% του πληθυσμού υποστηρίζουν μια συγκρουσιακή προσέγγιση με την ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει υπολογίσει ότι εάν επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μπορεί να κατηγορήσει την αναταραχή στους υποστηρικτές της λιτότητας στη Γερμανία και στην ΕΚΤ.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να έχει ένα Plan B που περιλαμβάνει να πείσει τους Έλληνες να βγάλουν την χώρα από το ενιαίο νόμισμα, αν και περισσότεροι από το 70% θέλουν να παραμείνει εντός. «Είναι κρίσιμο  η ευρωζώνη να παραμείνει ψύχραιμη. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να φύγει από το ευρώ. Από την άλλη, δεν μπορέι απλώς να συμφωνήσει να δώσει στον Αλ. Τσίπρα να δώσει αυτή την χρηματοδότηση-γέφυρα που θέλει, με τους όρους που προτείνει».

 

Η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο

Η χειρότερη κακή προσέγγιση είναι να αποφύγει να δώσει στον Αλ. Τσίπρα «πυρομαχικά» με τα οποία να τονώσει περισσότερο την εθνική υπερηφάνεια, και να περιμένει ώστε να γίνει αισθητή η οικονομική πραγματικότητα. «Εάν και όταν οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να βγάζουν λεφτά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, το τωρινό κλίμα αισιοδοξίας ίσως εξαφανιστεί και μπορεί να είναι πιθανός ένας συμβιβασμός.

Και πάλι, αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό και η Ελλάδα να μην έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην δραχμή. Η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.