Quantcast
Ντομπρόβσκις: Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση - enikonomia.gr
share

Ντομπρόβσκις: Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση

δημοσιεύτηκε:

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, υπογράμμισε ότι «σήμερα μερικές χώρες μέλη υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και φέρουν το οικονομικό και οργανωτικό βάρος, ενώ άλλες αναζητούν άλλη προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές προτάσσεις, μία εκ των οποίων είναι οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επεσήμανε πως είναι ανάγκη η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τη σταθεροποίηση στις χώρες από τις οποίες προέρχεται η ροή των προσφύγων, αλλά και τις γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Τουρκία ώστε να διαχειρίζονται και να φροντίζουν καλύτερα τους πρόσφυγες. Συμπλήρωσε όμως ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις και τους πολέμους που προκαλούν τα προσφυγικά ρεύματα».

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στη συνθήκη Σένγκεν, ο κ.Ντομπρόβσκις, τη χαρακτήρισε θεμελιώδη πυλώνα των ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας όμως ότι η αναστολή της ισχύος της είναι σωστή αλλά πρέπει να είναι προσωρινή.

Κλείνοντας, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση που έχει περάσει πλέον στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής ατζέντας, παρατήρησε «Η εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας 86 δισεκ. ευρώ από την Αθήνα προχωρά καλά, ακόμη και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα σημαντικό μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας, η Ελλάδα θα μπορέσει το επόμενο έτος να επιστρέψει στην ανάπτυξη του 2014. Πέρυσι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7%, δημιουργήθηκαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας και υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα. Γιατί αυτό να μην είναι εφικτό και το επόμενο έτος;».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.