Quantcast
Ντράγκι: Κοινό καθεστώς εγγύησης καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Κοινό καθεστώς εγγύησης καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης πρέπει να συμπληρωθεί από ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Είναι ξεκάθαρο πως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αποτελεί προτεραιότητα, με ένα πλήρως εξοπλισμένο ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης και ένα κοινό καθεστώς εγγύησης καταθέσεων» ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στην Τράπεζα της Αγγλίας. 

Ο ίδιος τόνισε πως οι χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται ένα ακόμα πιο ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα για δύο λόγους.

Πρώτον, από την στιγμή που η μεγαλύτερη ποσότητα του χρήματος εκδίδεται από ιδιωτικές τράπεζες, μέσω των καταθέσεων, μπορεί να υπάρξει ένα κοινό νόμισμα μόνο αν υπάρχει και ένα κοινό τραπεζικό σύστημα.

«Το χρήμα μπορεί να είναι πραγματικά κοινό, μόνο αν είναι πραγματικά ανταλλάξιμο ανεξάρτητα από την μορφή του και το μέρος που βρίσκεται. Αυτό απαιτεί μια πιο ισχυρή κοινή διοίκηση του τραπεζικού τομέα σε χώρες που μοιράζονται έναν νόμισμα, ώστε οι καταθέσεις να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης όπου και αν βρίσκονται» ανέφερε.

Δεύτερον, το να μοιράζεσαι έναν κοινό νόμισμα αυξάνει τους αμοιβαίους κινδύνους. Οι πιθανές συνέπειες από μια διάλυση της αγοράς είναι πολύ πιο ισχυρές, κυρίως επειδή οι χώρες δεν έχουν την δική τους συναλλαγματική ισοτιμία για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ροές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.