Quantcast
Ντράγκι: Πολιτική ενοποίηση σε όλη την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Πολιτική ενοποίηση σε όλη την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Αλλάξτε την Ευρώπη με δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική ενοποίηση προτρέπει ο Μάριο Ντράγκι τις κυβερνήσεις την Ευρωζώνης στην ομιλία του στη Sintra της Πορτογαλίας όπου λαμβάνει χώρα ο συνέδριο της ΕΚΤ«ECB Forum on Central Banking Inflation and Unemployment in Europe».

Ταυτόχρονα ο κορυφαίος Τραπεζίτης στέλνει έμμεσο μήνυμα με αποδέκτη την Ελλάδα ότι σε μια νομισματική ένωση «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα τις εξελίξεις σε συγκεκριμένες χώρες».

Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι  προτρέπει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζοντας ότι «για τα μέλη της νομισματικής ένωσης η ανθεκτικότητα είναι ζωτικής σημασίας για  να αποφευχθούν  κλυδωνισμοί που θα  οδηγήσουν σε υψηλότερη ανεργία, και με την πάροδο του χρόνου, σε μόνιμη οικονομική απόκλιση».

Ως εκ τούτου καταλήγει ο Μάριο Ντράγκι, «η πολιτική αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις για τη σταθερότητα των τιμών, και δεν είναι λιγότερο σημαντική για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΤ έχει συχνά κάνει έκκληση για ισχυρότερη κοινή διακυβέρνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ανθεκτικότητα μέρος του κοινού μας DNA.

Οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης είναι καλύτερες σήμερα απ’ όσο ήταν εδώ και επτά χρόνια, όμως η ανάπτυξη θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, δήλωσε στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράκγι.

Ο ίδιος ανέφερε πως η επίμονα χαμηλή προοπτική ανάπτυξης θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επίλυση του προβλήματος χρέους που εξακολουθεί να υπάρχει σε χώρες της ευρωζώνης, συμπληρώνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως η νομισματική πολιτική της Τράπεζας έχει αποτελέσματα στην οικονομία. «Αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ανακάμψει», τόνισε. «Αυτό δεν σημαίνει το τέλος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, και μια κυκλική ανάκαμψη από μόνη της δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης», συμπλήρωσε. «Δεν εξαλείφει το χρέος που επηρεάζει χώρες της Ένωσης. Δεν εξαλείφει το υψηλό επίπεδο ανεργίας που στοιχειώνει υπερβολικά πολλές χώρες. Και δεν εξαλείφει την ανάγκη να τελειοποιηθεί η θεσμική δομή της νομισματικής μας ένωσης».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, είπε πως η χώρα έχει πετύχει πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως το ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης δεν είναι λόγος για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν θα αύξανε μόνο την ανθεκτικότητα των χωρών της ευρωζώνης στα σοκ, αλλά και την ανάπτυξη.

  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.