Quantcast
ΝΥ Times: Ο προϋπολογισμός πέρασε, αγωνία τώρα για το Eurogroup - enikonomia.gr
share

ΝΥ Times: Ο προϋπολογισμός πέρασε, αγωνία τώρα για το Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νωρίς τη Δευτέρα ενέκρινε προϋπολογισμό για το 2015 που προβλέπει εκτενείς περικοπές φόρων και σταθερή ανάπτυξη παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επί της οικονομικής πολιτικής και ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της χώρας για την έξοδο από την τιμωρία της διεθνούς διάσωσης» αναφέρουν σε δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times.

 

Σκληρές διαπραγαματεύσεις

Κάπως έτσι αποτιμά η αμερικανική εφημερίδα New York Times τη ψηφοφορία της Κυριακής. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν θα είναι εύκολες, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ τα ερωτήματα για τις προοπτικές της χώρας από το τιμωρητικό πακέτο διάσωσης, παραμένουν. Μπορεί η πλειοψηφία να ενέκρινε τον προϋπολογισμό, μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να τον χαρακτήρισε « τον πρώτο ισορροπημένο των τελευταίων ετών», αλλά οι πολιτικές λιτότητας έχουν μειώσει το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ έχουν οδηγήσει το 26% του πληθυσμού στην ανεργία.

Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, ο προϋπολογισμός παραμένει θεωρητικός, σημειώνει το άρθρο, καθώς δεν έχει εγκριθεί από την τριμερή των δανειστών. Η αισιοδοξία, δε, του πρωθυπουργού αποκρούστηκε -ομοίως- και από τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Παραμένουν οι διαφορές

Οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν και έχουν να κάνουν με πρόσθετα μέτρα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό, έτσι ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που η Τρόικα βλέπει να παραμένει ανοιχτό. Από την άλλη, σημειώνει η εφημερίδα, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η επόμενη ημέρα της Ελλάδα και το πέρασμά της από το μνημόνιο στην πιστωτική γραμμή. Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι Έλληνες αξιωματούχοι αναμένουν να τους δοθεί πρόσθετη παράταση ενός μηνός, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν σε μια εξάμηνη παράταση. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το θέμα της προεδρικής εκλογής που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, αλλά πολλές φήμες κατατείνουν πως θα επισπευσθεί για τον Ιανουάριο, έτσι ώστε ο Σαμαράς να αμβλύνει τις ανησυχίες των πιστωτών και των επενδυτών.

Για να καταλήξει η εφημερίδα: «Η συζήτηση πλέον έχει μετατοπισθεί σε μια πιθανή πιστωτική γραμμή που θα παρέχεται από τις Βρυξέλλες, με το ΔΝΤ να έχει εποπτικό ρόλο. Μια συμφωνία που θα γίνει κάτω από σκληρές συνθήκες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.