Quantcast
ΝΥΤ: Ενα Grexit θα ταρακουνήσει την Ευρωζώνη αλλά δεν θα τη διαλύσει - enikonomia.gr
share

ΝΥΤ: Ενα Grexit θα ταρακουνήσει την Ευρωζώνη αλλά δεν θα τη διαλύσει

δημοσιεύτηκε:

Ένα Grexit θα ταρακουνήσει την Ευρωζώνη αλλά δεν θα τη διαλύσει αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. 

 H εφημερίδα αναφέρεται στο σενάριο οι  ευρωπαϊκές αρχές να διακόψουν την υποστήριξη της ζωής στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, αναγκάζοντας τη χώρα να λάβει δραστικά μέτρα για να ανακόψει την έξοδο κεφαλαίων. Τότε η  Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει το ευρώ ως νόμισμά της.

 Οι επενδυτές  σε όλο τον κόσμο και οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να αξιολογήσουν γρήγορα εάν η καταιγίδα θα περάσει ή θα συγκεντρώσουν δυνάμεις.

Ενώ η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια κρίση από ό, τι ήταν πριν από μερικά χρόνια, δεν  υπάρχει προηγούμενο για μια χώρα φύγει από την ευρωζώνη.

Και η μεγάλη δοκιμασία μπορεί να είναι μόνο εβδομάδες μακριά.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της βρίσκονται σε μια πικρή αντιπαράθεση, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα , να υποστηρίζει  ότι οι πιστωτές της “θέλουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό.”

Το αδιέξοδο αυξάνει τις πιθανότητες ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν θα μπορέσει να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, όταν ένας σωρός του χρέους καθίστανται ληξιπρόθεσμα και λήγει το τρέχον πακέτο διάσωσης.

Πολλοί στην Ευρώπη εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κάποιασυμφωνία  θα επιτευχθεί την τελευταία στιγμή, ξεκλειδώνοντας  νέα ενίσχυση για τη χώρα .

Αλλά ο πόλεμος των λέξεων – και η φαινομενική απόσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών – μειώνει τις ελπίδες για μια σημαντική αναστροφή..

Αντ ‘αυτού, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής ρωτούν τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί  κ αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι ένα  ελληνική σοκ, για λίγες μέρες, θα ανατροφοδοτήσει το είδος της σύγχυσης και φόβου που προτρέπει τους επενδυτές να συγκρατήσει τις εκμεταλλεύσεις των πιο ριψοκίνδυνων  μετοχών και ομολόγων και να συσσωρεύονται σε περιουσιακά στοιχεία που βλέπουν ως καταφύγια. “Αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα εκραγούν  στην τιμή, καθώς οι άνθρωποι φεύγουν για την ασφάλεια του προϊόντος,” είπε  ένας υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Τράπεζα των ΗΠΑ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.