Quantcast
Ο ELA τελευταία σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Ο ELA τελευταία σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα για δύο λόγους αναφέρει η Handelsblatt σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της την Τετάρτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η τελευταία σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα» και φωτογραφία ένα σχοινί που ξεφτίζει και σπάει και κρέμεται από ένα τελευταίο νήμα.

Ο πρώτος λόγος αναφέρει το δημοσίευμα είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν από την Ελλάδα στο σημερινό έκτακτο Eurogroup δεσμευτικές προτάσεις για τη γεφύρωση των οικονομικών περιορισμών τους προσεχείς μήνες. Δεύτερος λόγος το γεγονός ότι από σήμερα  η ΕΚΤ δεν κάνει δεκτά από σήμερα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για πράξεις αναχρηματοδότησης οδηγώντας πρακτικά τις Ελληνικές τράπεζες σε περιορισμένη ρευστότητα. 

Στην συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες σηκώνουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας υπογραμμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο οι εκροές οι καταθέσεων ξεπέρασαν τα 5,4 δις ευρώ. Τον Ιανουάριο συνεχίζει το δημοσίευμα συνεχίστηκαν οι εκροές με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας έχουν μόνο μία διέξοδο: τα δάνεια έκτακτης ανάγκης «επείγουσας παροχής ρευστότητας» ELA. Είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα και να συνεχίσει τις πληρωμές η Ελληνική κυβέρνηση.

Τα κεφάλαια όμως αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια μόνιμη λύση μια που προορίζονται μόνο ως μια βραχυπρόθεσμη γέφυρα ρευστότητας  αναφέρει ο αναλυτής της ΕΚΤ Μάικλ Σούμπερτ της Commerzbank στην Handelsblatt.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.