Quantcast
Ο Γκι Φερχόφστατ στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης - enikonomia.gr
share

Ο Γκι Φερχόφστατ στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

δημοσιεύτηκε:

Το δικό του “παρών” στη συνάντηση της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που είναι σε εξέλιξη στη Φλωρεντία έδωσε ο Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος μίλησε για τη διοργάνωση και τις προσδοκίες των πολιτών αλλά και των θεσμών.

Αποστολή στη Φλωρεντία: Eλένη Καραμήτσου

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γκι Φερχόφστατ “είναι κρίσιμη στιγμή καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο στην ΕΕ, υπάρχει ενεργή συμμετοχή από τους πολίτες που έχουν επιλεγεί τυχαία”.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μην δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που θα κάνουν οι πολίτες στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο φιλελεύθερος Βέλγος ευρωβουλευτής επεσήμανε: “Θα ήταν δύσκολο να αδιαφορήσουν για τις συστάσεις των πολιτών καθώς αυτή η Διάσκεψη διοργανώνεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μαζί με το εθνικά Κοινοβούλια. Κάναμε αυτήν την άσκηση όχι μόνο να ακούσουμε, αλλά να έχουμε και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Δεν βλέπω μια κατάσταση όπου η Επιτροπή, το Συμβούλιο ή το Ευρωκοινοβούλιο να πουν “δεν ακολουθούμε αυτές τις συστάσεις”.Το έργο της Ολομέλειας είναι να αντιδράσει στις συστάσεις των πολιτών. Αν υπάρξει, για παράδειγμα, μία σύσταση σχετικά με την εξωτερική πολιτική, θα αναλάβει η Ολομέλεια, οπότε οι πολιτικοί θα πρέπει να προτείνουν έναν τρόπο να ακολουθήσουν αυτήν τη σύσταση. Δεν υπάρχει διαφυγή, να πουν δηλαδή οι θεσμοί “δεν θα το συζητήσουμε γιατί δεν μας ενδιαφέρει”. Θα υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουν και να προτείνουν μία μεταρρύθμιση που είναι απάντηση στη σύσταση των πολιτών”.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και σχετικά με τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία για την οποία σχολίασε: “Πιστεύω πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην ευρωπαϊκή πολιτική. Εκτιμώ πολύ την κυρία Μέρκελ αλλά δεν υπήρξαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις από εκείνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτε στο μεταναστευτικό ζήτημα” είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι “η νέα κυβέρνηση είναι φιλοευρωπαϊκή”.

Ο Γκι Φερχόφστατ είναι Βέλγος βουλευτής. Διετέλεσε πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 ως το 2008. Από το 2009 ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.