Quantcast
Ο Ιβάνοφ καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα: Είναι ιστορική αυτοκτονία - enikonomia.gr
share

Ο Ιβάνοφ καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα: Είναι ιστορική αυτοκτονία

δημοσιεύτηκε:

Να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισματης Κυριακής κάλεσε τους πολίτες των Σκοπίων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Ιβάνοφ έκανε λόγο για ”ιστορική αυτοκτονία”.

“Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω”, δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

“Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση”, πρόσθεσε.

Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου για να υποστηρίξει ότι το “ναι” στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε “ημι-κυρίαρχο” κράτος με “αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης”. Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, “θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης”, διαβεβαίωσε.

“Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία… πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή “μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα”, υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια “να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού” πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.