Quantcast
Ο ρόλος των ΗΠΑ στο ελληνοτουρκικό ζήτημα - enikonomia.gr
share

Ο ρόλος των ΗΠΑ στο ελληνοτουρκικό ζήτημα

δημοσιεύτηκε:

Γιώργος και Θωμάς Κατσιαντώνης, δύο αδέρφια που μεγάλωσαν μαζί και ακολούθησαν τον πολιτικό βίο, βουλευτές μέχρι και πριν από δύο χρόνια στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Αχώριστοι, δίπλα-δίπλα στα έδρανα του αμερικανικού Κοινοβουλίου, αλλά με διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Σήμερα ο Θωμάς Κατσιαντώνης είναι εκλεγμένος βουλευτής των Δημοκρατικών για 5η συνεχή θητεία, ενώ τον Γιώργο Κατσιαντώνη τον βρίσκουμε στην Ελλάδα, πλέον, ως βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων.

Και οι δυο συναντήθηκαν… πριν λίγες ημέρες στο ελληνικό αυτή τη φορά Κοινοβούλιο, καθώς ο Θωμάς Κατσιαντώνης, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Πα.Δ.Ε.Ε. συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ενώ ο Γιώργος Κατσιαντώνης είναι μέλος της Επιτροπής, και μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη συμβολή του ελληνισμού της διασποράς και ειδικότερα των Ελληνοαμερικανών σε καίρια ζητήματα της Ελλάδας όπως η παιδεία, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, για την εκλογή Τραμπ, τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αμερική στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά και για το πώς… κρίνουν ο ένας τον άλλον.

Ερ. Πείτε μας από τις θέσεις που βρίσκεστε, πώς βλέπετε ο ένας τον άλλο;

Θωμάς Κατσιαντώνης: Στην Ελλάδα η πολιτική και κοινωνική κατάσταση δεν είναι στρωμένη με… ροδοπέταλα. Η πλειοψηφία των πολιτικών ζει… -όσο και αν ακούγεται σκληρό- την κατακραυγή του κόσμου που νιώθει προδομένος από το πολιτικό σύστημα. Ο Γιώργος αποφάσισε να κολυμπήσει στα βαθιά. Έχει καταφέρει όμως για την ώρα να είναι προσφιλής στον κόσμο και να λέει αλήθειες, γιατί αυτή είναι η κουλτούρα του από την Αμερική. Δεν είναι νέος πολιτικός ο αδερφός μου, έχει εντρυφήσει εδώ και χρόνια στο ελληνικό ζήτημα και πιστέψτε είναι σε άμεση επαφή με εμάς τους Έλληνες βουλευτές στην Αμερική προκειμένου να βρούμε από κοινού τους μοχλούς πίεσης προς την Αμερικανική κυβέρνηση για λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας.

Γιώργος Κατσιαντώνης: Έτσι είναι, αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα. Θεωρώ ότι ναι εδώ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι από τον τόπο μου μπορώ να προσφέρω σίγουρα περισσότερα και σε συνεργασία με τον αδερφό μου στην Αμερική μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Εγώ πλέον είμαι μέσα στη δίνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά μπορώ να μεταφέρω τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας με κάθε λεπτομέρεια στους ομογενείς Έλληνες στην Αμερική. Την πονάω την Ελλάδα, είναι η πατρίδα μου και θέλω να τη δω μια μέρα ξανά όρθια, και τους συμπολίτες μου να χαμογελούν.

Ερ. Οι προκλήσεις της Τουρκίας και δη του Ερντογάν …δεν έχουν τέλος, αντιθέτως εντείνονται καθημερινά με ακόμη πιο σκληρές δηλώσεις. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας και τι ρόλο μπορεί να παίξει η Αμερική στο ελληνοτουρκικό ζήτημα;

Θωμάς Κατσιαντώνης: θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανησυχούν για αυτές τις επιδεικτικά επιφανειακές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να κρατήσει αφενός μεν χαμηλούς τόνους, αφετέρου δε σαφή και αποφασιστική στάση, ώστε το ζήτημα να εκτονωθεί άμεσα και χωρίς συνέπειες.

Γιώργος Κατσιαντώνης: Η Ελλάδα διά της κυβέρνησης, θα πρέπει να αναλάβει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ενεργό και σημαίνοντα ρόλο απέναντι σε αυτές τις διαρκείς προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της γείτονας χώρας. Προσωπικά, δε θεωρώ ότι ο Τουρκικός λαός συντάσσεται με αυτές τις προκλήσεις που η τουρκική κυβέρνηση και οι λοιποί Τούρκοι αξιωματούχοι επιθυμούν να αναδείξουν σε εθνικό επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο επίσης αισθάνομαι ότι ισχύει και για τον ελληνικό λαό. Πρέπει η εξωτερική πολιτική και διπλωματία της Ελλάδας να αλλάξει και να τεθεί σε σταθερή βάση χωρίς σκαμπανεβάσματα από όλα τα ελληνικά κόμματα, δηλαδή να πάψει η υπονόμευση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, πράγμα που, όπως γνωρίζουμε όλοι, συμβαίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με την ελληνική και ευρωπαϊκή διπλωματία, θα βοηθήσει στη διασάφηση ρόλων και ορίων, ώστε να μη χρειαστεί να προστρέξουμε σε άλλου είδους παρεμβάσεις (των ΗΠΑ, κ.λπ.).

Ερ. Κύριε Θωμά Κατσιαντώνη είστε βουλευτής στο κόμμα των Δημοκρατικών. Τι έφταιξε, πιστεύετε, που έχασε η Χίλαρι Κλίντον τις εκλογές και τι σηματοδοτεί η εκλογή Τραμπ για την Ελλάδα; Εσείς κύριε Γιώργο Κατσιαντώνη, που βλέπετε τα πράγματα εκ των έσω της Ελλάδας, τι θεωρείτε ότι πρέπει να περιμένουμε από τον νέο Πρόεδρο της Αμερικής;

Θωμάς Κατσιαντώνης: Η Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν η κατάλληλη για το χρίσμα γι’ αυτό και έχασε τις εκλογές. Το έλεγα από την αρχή αυτό και θεωρήθηκα το… μαύρο πρόβατο αλλά δικαιώθηκα στις προβλέψεις μου. Ο Τράμπ ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών και ειδικά των επιχειρηματιών, και αφού με ρωτάτε, θεωρώ πως δεν θα αλλάξει τίποτα στην εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής θα παραμείνουν στο ίδιο καλό επίπεδο.

Γιώργος Κατσιαντώνης: Εύχομαι πραγματικά ο Αμερικανός Πρόεδρος να συνεχίσει το δρόμο της διπλωματίας και της συναίνεσης. Μένει να δούμε όμως πώς θα το χειριστεί. Σίγουρα πάντως, ο Ντόναλντ Τράμπ θα υιοθετήσει διαφορετική πολιτική από αυτή του Μπαράκ Ομπάμα. Το πώς θα κινηθεί πολιτικά και στρατηγικά; Θα εξαρτηθεί και θα φανεί από τους ανθρώπους που θα τον πλαισιώσουν στην κυβερνητική του πορεία.

Ερ. Είστε και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, κύριε Θωμά Κατσιαντώνη. Τι σημαίνει αυτή η Ένωση για την Ελλάδα και τι πιέσεις μπορείτε να ασκήσετε εσείς οι Ελληνοαμερικανοί για τα φλέγοντα ελληνικά ζητήματα; Ποια η δική σας άποψη κύριε Γιώργο Κατσιαντώνη;

Θωμάς Κατσιαντώνης:

Η Πα.Δ.Ε.Ε είναι μη κομματική πολιτική ένωση που “γεννήθηκε” το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει σαν σκοπό τη δικτύωση και τη συνεργασία των ελληνικής καταγωγής μελών Κοινοβουλίου σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου ανταλλάσσονται απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με σκοπό την ισχυροποίηση σχέσεων φιλίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς με τις άλλες χώρες. Αυτό το “όπλο” δεν το έχουν μέχρι στιγμές εκμεταλλευτεί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί με τη δυναμική αυτής της ένωσης, οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού θα είχαν “φωνή” και “πράξη” σε καίρια ζητήματα της Ελλάδας όπως η παιδεία, οι επενδύσεις, ο τουρισμός κ.λ.π.

Γιώργος Κατσιαντώνης: Σκεφτείτε μόνο ότι η δυναμική αυτής της Ένωσης είναι τουλάχιστον 200 μέλη από 27 χώρες. Και μιλάμε για πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές και γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους σε νομοθετικά σώματα παγκοσμίως. Μιλάμε για ένα ισχυρότατο λόμπι το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Σ.Α.Ε σε θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό καθώς και με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων όπου είμαι μέλος της. Άρα μήπως πρέπει έστω και τώρα η Πολιτεία να ενεργοποιήσει αυτό το ισχυρό “όπλο” της;

Ερ. Και οι δύο “πονάτε” την Ελλάδα σύμφωνα με τις δηλώσεις σας. Ο ένας αδερφός έκανε το μεγάλο βήμα και επέστρεψε στην πατρίδα. Εσείς σκέφτεστε κύριε Θωμά Κατσιαντώνη να ακολουθήσετε τα… βήματα του αδερφού σας και να ασχοληθείτε με τα πολιτικά δρώμενα της χώρας σας μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Και αν ναι πώς θα έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ο Γιώργος Κατσιαντώνης;

Θωμάς Κατσιαντώνης: Κοιτάξτε, προτάσεις έχω κατά καιρούς δεχθεί από διάφορα πολιτικά κόμματα της χώρας, για να δοκιμαστώ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Για όλα, υπάρχει η κατάλληλη ώρα, το timing που λέμε και στην Αμερική. Όταν αυτό έρθει, θα είμαστε και πάλι μαζί για να το αναλύσουμε και να δούμε αν θα είναι επιτυχημένη κίνηση!

Γιώργος Κατσιαντώνης: Εγώ τη θέση μου την έχω δηλώσει, ως οικογένεια χωράμε παντού και πάντα μαζί…


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.