Quantcast
Ο Σταϊκούρας απαντά στον Μάρδα με στοιχεία - enikonomia.gr
share

Ο Σταϊκούρας απαντά στον Μάρδα με στοιχεία

δημοσιεύτηκε:

Απάντηση στις αναφορές περί οικονομικών στοιχείων, σε τηλεοπτική εκπομπή, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, δίνει ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι το 2011 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 6 δισ ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ και το 2014 εκτιμάται ότι θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ και άρα επί της προηγούμενης διακυβέρνησης το ετήσιο πρωτογενές ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 9 δισ ευρώ ή περίπου 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόμενη χρονιά «σημαντικό και εθνικά αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα».

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας προσθέτει πως το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 21 δισ ευρώ ή 10,1% του ΑΕΠ και το 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 4,5 δισ ευρώ ή περίπου 7,5% του ΑΕΠ και άρα επί Σαμαρά το ετήσιο έλλειμμα μειώθηκε κατά 16,5 δισ ευρώ ή περίπου 7,5% του ΑΕΠ και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Σταϊκούρας προσθέτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2012 ήταν 8,8 δισ ευρώ και στο τέλος του 2014 3 δισ ευρώ, άρα μειώθηκαν κατά περίπου 70% τα τελευταία 2 χρόνια.

«Θέλω να ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει, και το 2015, ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ίδωμεν» σχολιάζει ο βουλευτής της ΝΔ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.