Quantcast
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πλάτη στον τοίχο: Μεταρρυθμίσεις ή Επανάσταση - enikonomia.gr
share

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πλάτη στον τοίχο: Μεταρρυθμίσεις ή Επανάσταση

δημοσιεύτηκε:

Χαρακτηριστικά διγλωσσίας προσάπτει το Γαλλικό περιοδικό Causeur.fr στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι «στην φαντασία των ψηφοφόρων , το κόμμα αυτό αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική λύση». Παρόλα αυτά ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι «οι εκλογές πολλές φορές στις δημοκρατίες βασίζονται σε παρεξηγήσεις και για να κερδίσουν οι πολιτικοί την συμπάθια των εκλογέων δεν λένε όλη την αλήθεια».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει «με λίστα δώρων για τον Άγιο Βασίλη» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου στην συνέχεια, ενώ περιγράφει και την δομή του κόμματος: «Ένα μίγμα ρεφορμιστών και επαναστατών συνθέτουν το κόμμα και ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο οφείλεται κατά πολύ η άνοδος της επιρροής του κόμματος,  εξισορροπεί ανάμεσα στους υποστηρικτές της ρήξης με τον καπιταλισμό και τους υποστηρικτές μιας απλής μεταρρύθμισης της καθεστηκυίας τάξης».       

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει το άρθρο «από τη μία πλευρά, ο ίδιος κατήγγειλε τη λιτότητα με ομιλίες και συνθήματα εξαιρετικά σκληρά, ενώ από την άλλη, διατηρεί ανοιχτό το πλαίσιο παραμονής της χωράς στην Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη ζώνη του ευρώ».

Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλοι σχηματισμοί της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη, παγιδεύεται από την αντίφαση ανάμεσα στην ανάλυση και πολιτικό σχέδιο. Όπως φαίνεται από το σκωτσέζικο δημοψήφισμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο φόβος της αβεβαιότητας σε μια έξοδο από το ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί πολιτικό παράγοντα που καθορίζει τις αποφάσεις των ψηφοφόρων. Προτιμούν την απειλή εξόδου από το ευρώ, και αντιτίθενται στην εκτέλεση μιας τέτοιας πολιτικής απόφασης.

Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτές τις αντιφάσεις, θέτοντας τον Τσίπρα πρωταθλητή της ασάφειας που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, μετά από μια μεγάλη απογοήτευση εξόδου από το ευρώ,  στην αγκαλιά της «Χρυσής Αυγής» αναφέρει ο συντάκτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν θα πρέπει να λάβει μια αγωνιώδη απόφαση ανάμεσα στο: αν θα επαναδιαπραγματευτεί αποδεχόμενος την παρούσα πολιτική με μερικές προσαρμογές ή θα προχωρήσει σε ένα καθαρό σπάσιμο των σχέσεων με την Ευρωζώνη διακινδυνεύοντας να χάσει τους εκλογείς που δεν θέλουν έξοδο από το ευρώ σημειώνει ο συντάκτης καταλήγοντας «Αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει τις μεταρρυθμιστική διαδικασία τότε θα κρεμάσει τους επαναστάτες συντρόφους του Podemos και θα αποκτήσει χαρακτηριστικά του Ολάντ πριν από το πρώτο εξάμηνο».        

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.