Quantcast
Ο Τσίπρας κατάφερε να πάει το «παιχνίδι» στην... παράταση - enikonomia.gr
share

Ο Τσίπρας κατάφερε να πάει το «παιχνίδι» στην… παράταση

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Στην Αθήνα βρίσκεται πλέον η πρωτοβουλία των κινήσεων για να πετύχει την συμφωνία με την οποία θα εξασφαλίσει και το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος αλλά και άμεση χρηματοδότηση έως και 5 δις ευρώ για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες.

Στην συνάντηση του με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνχελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας τερμάτισε οριστικά μια «βεντέτα» που φαινόταν πως είχε ξεκινήσει η Ελλάδα με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης.

Θετική ήταν χθες και η στάση της ΕΚΤ Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ χθες για δέσμευση της ΕΚΤ για επιτυχημένη λύση στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο προϊστάμενος του, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας τους Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε χθες με έμφαση την κατηγορία ότι η εκβιάζει την Ελλάδα και πρόσθεσε «Πρέπει να καθοριστεί ποια μέτρα θα προχωρήσουν, ποια θα αντικατασταθούν και πώς.

Τέτοιες συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία».

Μετά από όλα αυτά πλέον θα πρέπει το υπουργείο οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία να κινηθούν γρήγορά για να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό την πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης προς τους τρείς θεσμούς για την αναμόρφωση του ελληνικού προγράμματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια τα οποίες επέστρεψαν από χθες στην Αθήνα έχουν αρχίσει να συλλέγουν πιο συστηματικά τα στοιχεία και να τα ομαδοποιούν για κάθε ένα μέτρο πολιτικής που έχει προτείνει ότι θέλει να αλλάξει η Κυβέρνηση στο «πρόγραμμα γέφυρα».

Ο υπουργός οικονομικών κ Γιάνης Βαρουφάκης και το επιτελείο ακύρωσε άλλη δημόσια παρουσία του στο Λονδίνο ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση και με την ομάδα των Βρυξελλών.

Παράλληλα με την διαβούλευση εντός και εκτός Ελλάδας θα διεξάγεται και ένας εσωτερικός κύκλος διαλόγου με τα ελληνικά υπουργεία ώστε να καλυφθεί και το ενδεχόμενο των εσωτερικών αντιδράσεων και διχογνωμιών σχετικά με τα μέτρα που θα προταθούν στους θεσμούς.

Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και δεν υπάρχει περιθώριο νέας αποτυχίας.

Το πολύ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει η πρόταση να είναι έτοιμη. Να σταλεί στην ομάδα των Βρυξελλών για παρατηρήσεις και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο της για την έγκριση της από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Θα προηγηθεί βέβαια μια πρώτη εξέταση της πρότασης από την ομάδα τεχνοκρατών της Ευρωομάδας ώστε να έχει μια πρώτη έγκριση στο τεχνικό της σκέλος.

Η έγκριση της ελληνικής πρότασης από το έκτακτο Eyurogroup που υπολογίζεται να γίνει την Παρασκευή ή την Δευτέρα θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Με βάση αμοιβαίες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μαζί με την έγκριση του προγράμματος θα δοθεί και ένα πρώτο τμήμα από την δόσης των 7,2 δις ευρώ που θα αποτελείται από το τελευταίο τμήμα του δανείου προς την ΕΕ ύψους 1,8 δις ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δις ευρώ και την επιστροφή ομολόγων ύψους 1,2 δις ευρώ από το EFSF.

Επίσης θα ανοίξει ο δρόμος από την ΕΚΤ και για την επαναφορά της παρέκκλιση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα ώστε να γίνουν και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.