Quantcast
Οδικός χάρτης 5 σημείων για επιστροφή στις αγορές και έξοδο από την κρίση - enikonomia.gr
share

Οδικός χάρτης 5 σημείων για επιστροφή στις αγορές και έξοδο από την κρίση

δημοσιεύτηκε:

Τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στις αγορές θέλει να συμφωνήσει με τους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ολοκληρωθεί μία σειρά από στόχους. Πρώτος, η υπογραφή τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 28 Νοεμβρίου στο Euroworking group πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίτευξη αυτού του στόχου θα δώσει και το σήμα για την έναρξη μιας εμπεριστατωμένης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Το κρίσιμο Eurogroup

Δεύτερο βήμα είναι να υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική πλευρά (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τρίτον, να τεθούν σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμούσε θα είναι «πιο φιλόδοξα» από ό,τι αναμενόταν. Τέταρτον, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα βοηθήσει στη ρευστότητα της χώρας, στην έξοδο στις αγορές το 2018 με έκδοση τριετών ομολόγων, εν συνεχεία άρση των capital controls και τέλος έξοδος από το μνημόνιο.

«Ολοι στο Eurogroup συμφώνησαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από το πρόγραμμα ώς το 2018. Και παίρνοντας την πορεία αντίστροφα, σημαίνει ότι για να βγει η Ελλάδα στις αγορές το ’18, χρειάζεται προηγουμένως να έχει δοθεί το QE από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άρα νωρίτερα να έχουν αρθεί τα capital controls και προηγουμένως να έχει γίνει η συμφωνία για το χρέος» είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή μίλησε για πολύ καλό κλίμα στις συναντήσεις, αλλά και για φιλική αντιμετώπιση από τον Πόουλ Τόμσεν. Οσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αυτά σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή αναμένονται να είναι για πέντε χρόνια και θα είναι ένας συνδυασμός σταθερών επιτοκίων, μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος κ.λπ.

«Κλειδί» το πλεόνασμα

Το θέμα «κλειδί», όμως, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του Euroworking group της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, ο κ. Βίζερ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ, εκπρόσωπος της Κομισιόν και του ΔΝΤ – (η σύνθεση του Washington Group σε τεχνικό επίπεδο και όχι πολιτικό) για να συζητήσουν το παραπάνω θέμα αλλά δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Ο καθορισμός της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, δηλαδή τι πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να πετύχει τα επόμενα χρόνια μετά το 2018 θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των θεσμών, ενώ ακόμα πιο δύσκολη αναμένεται η συμφωνία για τα ποια μέτρα θα χρειαστούν από την ελληνική πλευρά για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να κρατήσει πολύ πιο σκληρή στάση στο θέμα αυτό, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο Washington Group, καθώς θεωρεί τις ευρωπαϊκές προβλέψεις για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και διατήρησή του για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια πολύ αισιόδοξες, ενώ αν δεν υπάρχει συμφωνία στη δημοσιονομική πορεία μεταξύ των θεσμών, το ΔΝΤ θα είναι αδύνατον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.