Quantcast
Offside o Σόιμπλε, ντρίμπλα Βαρουφάκη και ρεβάνς στο ερχόμενο Eurogroup - enikonomia.gr
share

Offside o Σόιμπλε, ντρίμπλα Βαρουφάκη και ρεβάνς στο ερχόμενο Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου  Δασόπουλου
 
Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν περίμενε η Ελλάδα να φύγει από τις Βρυξέλλες με συμφωνία.

Το χάσμα ήταν μεγάλο και οι οξεία αντιμνημονιακή ρητορική της Αθήνας και τα τελεσίγραφα του Βερολίνου όλες αυτές τις ημέρες δεν άφηναν πολλά περιθώρια προσέγγισης.

Κανείς όμως δεν περίμενε και να βγεί offside ο Σόιμπλε στην παράταση που έδωσε ο υπουργός οικονομικών στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί ξαφνιάστηκαν χθες από το γεγονός ότι η σύνοδος των υπουργών οικονομικών έληξε σχετικά νωρίς στις 11 το βράδυ (10 η ώρα στις Βρυξέλλες) τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της την στιγμή που υπήρχε ως θέμα η Ελλάδα που ήρθε για να ανατρέψει το μνημόνιο της.

Τι συνέβη; Κοινοτικές πηγές τόνιζαν χθες ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αποχώρησε αφήνοντας τα «τυπικά» δηλαδή την κοινή ανακοίνωση συμπερασμάτων στον πρόεδρο του συμβουλίου κ. Γκερούντ Νταισλεμπλούμ και τον Επίτροπο οικονομικών φόρων και τελωνείων κ. Πιέρ Μοσχοβισί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουφάκης έκανε το hat trick. Ζήτησε ξανά το λόγο και ανέτρεψε τα πάντα.

Ακολούθησε περίπου μιάμιση ώρας αγωνίας της ηγεσίας του Eurorgroup και της Κομισιόν προκειμένου να εκδοθεί τουλάχιστον ένα κείμενο κοινών συμπερασμάτων.

¨Όταν τελικά εμφανίστηκαν οι κκ Ντάϊσελμπλουμ και Μοσχοβισί προσπάθησαν μεν να καλύψουν την κατάσταση αλλά ήταν πια αργά.

Είχε διαρρεύσει ήδη ότι με παρέμβαση του Πρωθυπουργού ο έλληνας υπουργός οικονομικών δεν ήθελε με κανένα τρόπο θα ενταχθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων η λέξη επέκταση του προγράμματος που ήταν ούτως ή άλλως «κόκκινη γραμμή» μετά το «εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει επιστροφή του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μένει λοιπόν να δούμε σήμερα τα αποτελέσματα της ντρίπλας του Έλληνα υπουργού και γενικότερα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στην Σύνοδο Κορυφής που γίνεται σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντόναλτ Τουσκ έχει υποσχεθεί στους συνδαιτυμόνες του διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα. Εκεί ο Πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του στην Καγκελάριο Άνχελα Μέρκελ.

 

Το παιχνίδι στην ρεβάνς
Ανάλογα με την έκβαση και της σημερινής συνόδου όλοι θα αρχίσουν να μετρούν αντίθετα τις ημέρες μέχρι και το επίσημο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι μέχρι τώρα προσδοκίες που υπήρχαν ήταν ότι θα βρεθεί επιτέλους μια λύση και θα ξεκινήσει ο διάλογος.

Τα δύο μέρη όμως θα ξεκινήσουν από τις ίδιες ακριβώς θέσεις. Την Γερμανία και τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες να ζητούν εδώ και τώρα παράταση του μνημονίου και την Ελλάδα να επιμένει σε ένα πρόγραμμα γέφυρα και την έναρξη διαλόγου για την αναθεώρηση του χρέους.

Παρά τις χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη το κλίμα παραμένει βαρύ.

«Σημεία σύμπτωσης υπήρξαν πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια, ξανά και ξανά, στο Eurogroup. Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πού ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για την διαδικασία» πρόσθεσε.

Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι ότι την Δευτέρα και πέρα και αν δεν επιτευχθεί και τότε συμφωνία θα πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει ένα σχέδιο Β το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή.

Τούτο διότι όσο παιρνούν ημέρες πλησιάζουμε στην 28η Φεβρουαρίου.

Αν μέχρι τότε δεν υπάρχει ένας κοινός τόπος διαλόγου τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αφού το τέλος του μήνα θα σημάνει και το τέλος του μνημονίου αλλά και των δανείων που το συνοδεύουν για την Ελλάδα..

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.