Quantcast
ΟΗΕ: Ρεκόρ μεταναστών διέσχισαν την Μεσόγειο το α΄εξάμηνο 2015 - enikonomia.gr
share

ΟΗΕ: Ρεκόρ μεταναστών διέσχισαν την Μεσόγειο το α΄εξάμηνο 2015

δημοσιεύτηκε:

Αριθμός ρεκόρ, 137.000 μετανάστες διέσχισαν  την Μεσόγειο υπό επισφαλείς συνθήκες, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση 83%  το πρώτο  εξάμηνο 2015, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής σεζόν.

Η  κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο κατά την οποία διπλασιάζεται η δραστηριότητα των διακινητών επίδοξων μεταναστών.

Ο επικεφαλής της UNHCR,  Αντόνιο Γκουτέρες προανήγγειλε ότι: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση όσον αφορά τους πρόσφυγες που έρχονται δια θαλάσσης, η οποία έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις».

Πάντως,  1.867 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, το πρώτο εξάμηνο   του 2015, κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο. Ακόμη από τους 1.867 μετανάστες , καταγράφηκαν 1.308 νεκροί, μόνον τον Απρίλιο, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Οι τραγωδίες και τα ναυάγια του Απριλίου, ανάγκασαν τους ηγέτες της ΕΕ να εντείνουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Μεσόγειο, μειώνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 68 τον Μάιο και σε 12 τον Ιούνιο.

Ακόμη ο Γκουτέρες επισήμανε ότι: «Η μείωση αυτή των τραγωδιών, δείχνει ότι με σωστή πολιτική, υποστηριζόμενη από μια αποτελεσματική επιχειρησιακή απάντηση, είναι δυνατό να σωθούν περισσότερες ζωές στην θάλασσα».

Τέλος, ο επικεφαλής  της UNHCR επισήμανε «την ανάγκη να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε», συμπληρώνοντας  ότι «από τις  χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εξακολουθούν να διασχίζουν την Μεσόγειο κάθε εβδομάδα, ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.