Quantcast
Οι 10 έμμεσοι φόροι που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο - enikonomia.gr
share

Οι 10 έμμεσοι φόροι που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Σε συσκευασία πολυνομοσχεδίου έρχεται το βαρύ πακέτο των έμμεσων φόρων μαζί με τον διάσημο πια «κόφτη», δηλαδή τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων το οποίο παρά την κατ΄αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, έχει ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα.


Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα αποτελέσει το τελευταίο τεχνικό στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της έγκρισης εκταμίευσης τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΕΜΣ, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα χρήματα που θα δοθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η κατάθεση όμως του νομοσχεδίου θα κριθεί στην συνεδρίαση του Euroworking group της Πέμπτης, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το προληπτικό πακέτο μέτρων.


Μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί περιφερειακά στοιχεία για τον μηχανισμό, αλλά μένουν να οριστικοποιηθούν τρία βασικά.

Ποιοι κωδικοί δαπανών θα είναι οι πρώτοι από τους οποίους θα περικόπτονται: κονδύλια για να καλύπτονται οι αποκλίσεις.

Η γενική αρχή για περικοπές μισθών και συντάξεων θα πρέπει να εξειδικευτεί.


Ποιοι θα είναι οι φόροι που θα μπορεί να προτείνει το ΥΠΟΙΚ ως ισοδύναμα για περικοπές, αν απορρίψει την περικοπή κάποιας συγκεκριμένης δαπάνης για οικονομικούς και κοινωνικούς όρους.

Πόσο …αυτόματος θα είναι ο αυτόματος μηχανισμός των περικοπών, που προτείνει η Αθήνα και έγινε κατά αρχήν δεκτός από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία εντός της Ελλάδας και σε πόσο χρόνο ενεργοποιούνται τα μέτρα.

Ίσως το πιο βασικό όλων είναι, αν θα δεχθεί τον μηχανισμό αυτό και το ΔΝΤ που δεν έχει εκφράσει ακόμη καμία άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, 48 ώρες μετά την καταρχήν συμφωνία του Eurogroup.

Αν υπάρξει εμπλοκή για το προληπτικό πακέτο μέτρων, το νομοσχέδιο και κατ΄ επέκταση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να αναβληθεί και στο Eurogroup στις 24 του μήνα.


Εντός του νομοσχεδίου είναι από τώρα το πακέτο των έμμεσων φόρων και της περικοπής του μισθολογικού κονδυλίου για το δημόσιο, κατά 350 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα έχει ένα τελικό αποτέλεσμα περίπου 1,8 δισ. ευρώ.


Τα πρόσθετα έσοδα από τους έμμεσους φόρους θα φτάσουν το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,44 δισ. ευρώ νέων φόρων. Το πακέτο των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει:1. Τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.

Αυτήν την φορά θα αυξηθεί ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Μαζί του θα αυξηθούν ανάλογα και οι τιμές σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί, τα αναλώσιμα των αγροτών (λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές). Μεγάλος χαμένος από την δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ θα είναι ο χώρος της εστίασης, ο οποίος είδε το συντελεστή να αυξάνεται από το 13% στο 23% τον Ιούλιο του 2015 και τώρα θα υποστεί την δεύτερη κατά σειρά αύξηση, φτάνοντας να πληρώνει ΦΠΑ 24%.


2. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά. Στην βενζίνη αναμένεται να γίνει άμεσα με την τελική τιμή λιανικής, να αυξάνεται κατά 10 έως 12 λεπτά, ενώ άμεση θα είναι η αύξηση σε υγραέριο , φυσικό αέριο και κηροζίνη. Η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα γίνει από την επόμενη περίοδο δηλαδή από τον Οκτώβριο.


3. Η κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.


4. Η αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα η οποία θα επιβαρυνθεί και από τον αυξημένο ΦΠΑ.


5. Η αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού και πάλι με πρόσθετη αύξηση από τον ΦΠΑ.


6. Η θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ. Και εδώ θα έχουμε αυτόματα διπλή αύξηση, αφού και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν σήμερα ΦΠΑ 23%.


7. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».


8. Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών, από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, σε αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής πέντε λεπτών στην στήλη για τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού.

Μετά την απόσυρση του σχετικού άρθρου που αύξαινε την φορολογία επί των μεικτών κερδών από το 30% στο 35%.

Από το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αναμένεται νέα διάταξη με μια πιο προοδευτική φορολόγηση των εσόδων του ΟΠΑΠ.

9. Η επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.

10. Η αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που αιφνιδιάζει σε μια τέτοια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να επανέλθει στο κάδρο των επενδύσεων κάθε είδους.


Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης, η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.