Quantcast
Οι αντικειμενικές βάζουν φωτιά στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Προθεσμία 4 μηνών - enikonomia.gr
share

Οι αντικειμενικές βάζουν φωτιά στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Προθεσμία 4 μηνών

δημοσιεύτηκε:

Προθεσμία τεσσάρων μηνών έχουν οι ιδιοκτήτες που θέλουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους στα παιδιά τους χωρίς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενόψει των σημαντικών αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές, που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου χρόνου σε 7.635 περιοχές της χώρας.



Του Δημήτρη Χριστούλια

Ήδη φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Ιουλίου, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των μεταβιβάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους συμβολαιογράφους να περιμένουν περαιτέρω άνοδο από τον επόμενο μήνα μέχρι και το τέλος του χρόνου.


Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων σε 20 μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα, ο μέσος όρος αύξησης των μεταβιβάσεων, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ανέρχεται στο 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι γονικές παροχές και οι αγοραπωλησίες, καθώς από τον Ιανουάριο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το κόστος των μεταβιβάσεων ακινήτων.




Για παράδειγμα, στον δήμο Αμαρουσίου η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου θα αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου από τα 1.300 ευρώ στα 2.000 ευρώ το τ.μ.

Ετσι, εάν κάποιος σπεύσει έως το τέλος του χρόνου να πουλήσει κατοικία 100 τ.μ., ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται στα 3.900 ευρώ, ενώ από τις αρχές του χρόνου θα εκτοξευθεί στα 6.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2.100 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερος θα είναι ο φόρος μεταβίβασης για ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπερτριπλασιάστηκαν από τα 1.200 ευρώ το τ.μ. στα 3.800 ευρώ το τ.μ.





Ετσι, ο φόρος μεταβίβασης ενός ακινήτου 100 τ.μ. από τα 3.600 ευρώ θα φτάσει στα 11.400 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος μεταβίβασης με τον οποίο επιβαρύνεται ο αγοραστής ανέρχεται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Αντικειμενικές: 4 μήνες για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο φόρος μεταβίβασης, με τον οποίο επιβαρύνεται ο αγοραστής, ανέρχεται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για το καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για να μπορέσει κάποιος να μεταβιβάσει το ακίνητό του, θα πρέπει να έχει φορολογική ενημερότητα.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, θα πρέπει αυτές να αποπληρωθούν ή να εκδοθεί φορολογική ενημερότητα με παρακράτηση όλου του ποσού από την πώληση του ακινήτου.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και εάν οι οφειλές είναι ρυθμισμένες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει οφειλές 10.000 ευρώ και πουλήσει ένα ακίνητο 100.000 ευρώ, θα λάβει 90.000 ευρώ.


Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews



Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.