Quantcast
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ βάζουν φρένο στην έξοδο στις αγορές - enikonomia.gr
share

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ βάζουν φρένο στην έξοδο στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Νέο εμπόδιο για ομαλή έξοδο σε δανεισμό από τις αγορές δημιουργεί το περιθώριο των τεσσάρων μηνών που θα δώσει το ΔΝΤ στο Eurogroup για να διευκρινίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μνημόνιο του ΔΝΤ που θα πρέπει να υπογράψει και να στείλει μέσα στην εβδομάδα η Αθήνα στο Ταμείο, με τη μορφή της επιστολής προθέσεων, θα δίνει στους Ευρωπαίους περιθώριο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου για να επανεξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Έκθεση για το χρέος

Το κομμάτι που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι το θέμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Το ελληνικό χρέος θα χαρακτηρίζεται για άλλη μια φορά «εξαιρετικά μη βιώσιμο», καθώς το Ταμείο έχει δηλώσει καθαρά ότι οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν είναι επαρκείς. Το σημείο όμως που είναι πιο κρίσιμο είναι το διάστημα που θα δώσει το Ταμείο στους Ευρωπαίους ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος. Εκεί η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει νέα συζήτηση για το χρέος πριν σχηματιστεί και συγκροτηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή ζητά από τώρα ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών από την καταρχήν έγκριση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, που αναμένεται στις 27 του μήνα. Πρόβλημα υπάρχει και στην Ολλανδία, η οποία έχει κλείσει σχεδόν ένα τρίμηνο χωρίς να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Στον αέρα

Ακόμη όμως και με το σχηματισμό κυβερνήσεων σε Γερμανία και Ολλανδία τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι το πρώτο θέμα στα δύο Κοινοβούλια θα είναι το ελληνικό χρέος. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξη που έδωσε σε ελληνική εφημερίδα δείχνει ότι ακόμη και αν συζητηθούν εντός προθεσμίας τα μέτρα για το χρέος τίποτα δεν εγγυάται ότι θα είναι αυτά που ζητά το ΔΝΤ για να επικυρώσει το 2018 τη βιωσιμότητα του χρέους. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι αν τελικά επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα. Διαφορετικά, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας, τότε η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει κανονικά το τρίτο πρόγραμμα χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει απόκλιση στους στόχους του 2018 και του 2019, τότε η Ελλάδα θα πληρώσει με νέα μέτρα τη διόρθωση της απόκλισης, όπως έγινε και φέτος με την προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 και το 2020.

Τα ενδεχόμενα

Με αυτά τα δεδομένα τα σχέδια για την έξοδο στις αγορές έστω και δοκιμαστικά περιπλέκονται. Αν γίνει μια δοκιμαστική έκδοση μέσα στο μήνα είτε ως αναχρηματοδότηση του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο που θα λήγει το 2021 είτε η αντικατάστασή του με ένα πενταετές, θα δώσει μεν κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά θα αργήσει να έχει συνέχεια. Τούτο διότι την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει τον περιορισμό του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων των θεσμικών επενδύσεων που θα επηρεάσει την Ελλάδα έστω και αν δεν συμμετέχει στο QE.

Η εναλλακτική θα είναι να επιχειρηθεί μια έκδοση λίγο πριν από το τέλος του χρόνου, όταν αναμένεται να έχουμε καλύτερη εικόνα για μέτρα για το χρέος και στην προσπάθεια η Ελλάδα να πετύχει ένα καλύτερο επιτόκιο λόγω του θετικού μομέντουμ.

Η τρίτη εναλλακτική είναι να επιχειρηθεί μια έκδοση στις αρχές του 2018, όταν θα υπάρχουν στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2017 και τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο ώριμα, αφού οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε λίγους μήνες.

Θρίλερ με την έγκριση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ

Στο πεδίο της δόσης των 7,7 δισ. €, το οικονομικό επιτελείο απέφυγε σχεδόν στο παρά πέντε μια νέα ήττα κλείνοντας με ένα χρόνο καθυστέρηση το θέμα της δίωξης των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, αφού ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος απειλούσε με βέτο αν η δικαστική εκκρεμότητα συνεχιζόταν.

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ και την αποπληρωμή και των δικαστικών εξόδων του τέως γ.γ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, μπορεί να ελπίζει ότι τα 7,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν, αν και στο παρά πέντε των υποχρεώσεων του Ιουλίου. Τούτο διότι το Eurogroup απαίτησε την έγκρισή της από τον ESM σε επίπεδο υπουργών και όχι τεχνοκρατών, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες δόσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορούσε να γίνει πριν από το Eurogroup της 10ης Ιουλίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.