Quantcast
Οι αποφάσεις που "ανοίγουν" τον δρόμο για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια - enikonomia.gr
share

Οι αποφάσεις που “ανοίγουν” τον δρόμο για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

δημοσιεύτηκε:

Κουτσουρεμένα αναδρομικά στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων από έξτρα φόρους και μνημονιακές κρατήσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019 προβλέπουν τα σχέδια των δυο υπουργικών αποφάσεων που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Το κούρεμα, ειδικά στα αναδρομικά των συνταξιούχων, φτάνει και στο 40%, καθώς θα υπολογιστούν όλες οι μνημονιακές μειώσεις τεσσάρων νόμων, θα μπει εισφορά ασθένειας 6% αλλά και φόρος 20%. Οι δυο αποφάσεις, που έχουν πάρει το πράσινο φως για να υπογραφούν, αφορούν στα αναδρομικά των 115.000 συνταξιούχων που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, εκ των οποίων οι 99.500 είναι απόστρατοι, καθώς και στα αναδρομικά των περίπου 150.000 εν ενεργεία στελεχών (αξιωματικών και υπαξιωματικών) των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ο χρόνος πληρωμής των συνταξιούχων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί καθώς στο σχέδιο της απόφασης η ημερομηνία είναι ανοιχτή. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η πληρωμή θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα με εμβόλιμη πίστωση του εφάπαξ επιδόματος στους λογαριασμούς των συνταξιούχων. Πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνουν όμως οι πληρωμές για τους εν ενεργεία ενστόλους, καθώς η ημερομηνία καταβολής του εφάπαξ επιδόματος, που προβλέπει ο νόμος 4575/2018, εκτείνεται μέχρι και τις 27/1/2019.

Τα δε ποσά που θα δοθούν στους συνταξιούχους θα έχουν αναδρομικά όλες τις μνημονιακές μειώσεις που αναλογούν για το διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016, ενώ θα γίνουν κρατήσεις 6% για εισφορά ασθένειας και επιπλέον, 20% παρακράτηση φόρου.

Το εφάπαξ επίδομα που θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 20% αλλά και σε ασφαλιστικές κρατήσεις επί της διαφοράς μισθού που θα έπρεπε να παίρνουν για το διάστημα Αυγούστου 2012-Δεκεμβρίου 2016. Στη σχετική παράγραφο ωστόσο, υπάρχει υποσημείωση ως προς τις ασφαλιστικές κρατήσεις και αναμένεται να αποφασιστεί από τον ΕΦΚΑ αν θα γίνουν ή όχι.


Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.