Quantcast
«Οι Έλληνες ακτινοβολούν υπερηφάνεια την ώρα που η χώρα οδεύει στα άκρα» - enikonomia.gr
share

«Οι Έλληνες ακτινοβολούν υπερηφάνεια την ώρα που η χώρα οδεύει στα άκρα»

δημοσιεύτηκε:

«Για περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο, η μόνη προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα ήταν ότι την περιμένουν το  χάος και η δυστυχία σε περίπτωση εθνικής πτώχευσης, εκτός και  εάν η νέα αριστερή κυβέρνηση  αλλάξει το τροπάριο κατά της λιτότητας», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα το πρακτορείου Reuters που φέρει τον τίτλο «Οι Έλληνες ακτινοβολούν υπερηφάνεια την ώρα που η χώρα οδεύει στα άκρα».

 

 

«Το μήνυμα της επικείμενης καταστροφής φαίνεται πως περνάει απαρατήρητο στους δρόμους της Αθήνας, όπου ένα κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας  και ευφορίας βασιλεύει, με τους  Έλληνες να βλέπουν τους εαυτούς τους να τινάζουν επιτέλους  τα ξένα δεσμά και να διαμορφώνουν μόνοι τους την μοίρα τους», σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters το οποίο υπογραμμίζει πως φαίνεται ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι Έλληνες πολίτες δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής σε περίπτωση «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας.

«Η αίσθηση που επικρατεί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 2012, όταν ο πανικός σχετικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την  ζώνη του ευρώ οδήγησε τους Έλληνες να ψηφίσουν μια κυβέρνηση υπέρ της διάσωσης,  παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα.

Δυόμισι χρόνια αργότερα, η στάση της κοινής γνώμης έχει μετατοπιστεί από το θυμό στο σημείο όπου πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα περισσότερο να χάσουν.

Η λιτότητα που επιβάλλεται ως προϋπόθεση των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ της διάσωσης από την  Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  έχει ωθήσει στην ανεργία πάνω από 25% του πληθυσμού, καθώς και σε περικοπή των εισοδημάτων κατά 1/3».

Ως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, το πρακτορείο Reuters σημειώνει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων:

«Η ηχηρή επιτυχία του νέου πρωθυπουργού εντός των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα τρομοκρατεί το εξωτερικό, αντανακλά το βαθμό στον οποίο οι Ελληνες αγανακτούν με την «ταπείνωση» του να τους λένε οι ξένες δυνάμεις τι να κάνουν, ένα σύνηθες θέμα στην ιστορία του έθνους. Σε μία φορτισμένη πρώτη ομιλία στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» 11 φορές».

Το δημοσίευμα καταλήγει πως μερικά από τα σημαντικότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν χρόνια την Ελλάδα ως θύμα των ξένων συμφερόντων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.