Quantcast
Οι φόροι κάνουν δυσβάσταχτη την κατοχή ακίνητης περιουσίας - enikonomia.gr
share

Οι φόροι κάνουν δυσβάσταχτη την κατοχή ακίνητης περιουσίας

δημοσιεύτηκε:

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος ακόμη και για ανείσπρακτα ενοίκια αλλά και αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησή τους, κάνουν πλέον δυσβάσταχτη την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ, σε σχετική ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για φορολογική εξόντωση καθώς τονίζει:

«Η προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15 και 35% αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο η επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:

1. Να δυναμιτίσει την μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, και να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μέτρων 1 ακόμη δις!

2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους, και

3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εφορίας:

Τις επόμενες ημέρες έρχεται ο ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το φόρο όμως πληρώνουν ακόμη και όσοι δεν έχουν εισπράξεις από την ενοικίασης της περιουσίας τους. Υπολογίζεται βεβαίως με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το… 2007 και σε πολλές περιπτώσεις είναι έως και 70% υψηλότερες από τις εμπορικές.

Το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η διάταξη για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 στους 4 ιδιοκτήτες δεν καταβάλλουν κανονικά το μηναίο ενοίκιο ενώ υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερήσεων πάνω από 6 μήνες με τους ιδιοκτήτες να μην τους διώχνουν αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα βρουν νέο ενοικιαστή…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.