Quantcast
Οι τρεις θεσμοί του ελληνικού προγράμματος τείνουν να γίνουν έξι! - enikonomia.gr
share

Οι τρεις θεσμοί του ελληνικού προγράμματος τείνουν να γίνουν έξι!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα είναι πιθανό πριν το τέλος του χρόνου να ελέγχεται όχι από τρείς συν ένα, αλλά από έξι θεσμούς, αφού από χθες στον προθάλαμο των ελεγκτών του ελληνικού προγράμματος, εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστέθηκε και ο ΟΟΣΑ.

Στη συνάντηση που έγινε στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε χθες συνάντηση με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Άνχελ Γκουρία.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει τεχνική βοήθεια και εποπτεία σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος, εκτός από την απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα ο κ. Γκουρία δήλωσε πρόθυμος να παρέχει βοήθεια για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εξετάσει την πρότασή του και του υποσχέθηκε ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα.

Πριν πέντε μέρες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς για την συμμετοχή του σώματος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Μόλις λυθεί το νομικό θέμα με την συμμετοχή και αυτού του θεσμού, θα είναι μαζί μας ως συμπαραστάτης στα «δύσκολα» αλλά και ως επόπτης των μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο αυτοί νεοεισερχόμενοι θεσμοί, έρχονται να προστεθούν στην τρόικα που έγινε… κουαρτέτο, με την προσθήκη και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που είναι και ο πιο βασικός, αφού από αυτόν προέρχεται η συμφωνημένη χρηματοδότηση των 86 δις ευρώ προς την χώρα μας.

Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ, εκτός από επόπτες και δανειστές του τρίτου ελληνικού μνημονίου, έχουν δηλώσει πρόθυμοι και για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την χώρας μας.

Από την Ευρωπαϊκή πλευρά, δια στόματος τόσο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και μέσω του επιτρόπου αρμόδιου για τα οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, επισημοποιήθηκε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία της.

Στην κατεύθυνση αυτή συστάθηκε και η νέα ομάδα δράσης για την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Ολλανδό κομισάριο Μάαρτεν Φερβέϊ, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, για να δημιουργήσει σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, το οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων μέσω του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επίσης δηλώσει πρόθυμη να δώσει τεχνική βοήθεια όπου η Ελλάδα ζητήσει κάτι τέτοιο.

Ήδη η πολυεπίπεδη τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα βρίσκεται σε δράση, μέσα από το μικρό κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που επεξεργάζεται μαζί με Έλληνες υπηρεσιακούς τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην φορολογική νομοθεσία μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο ρόλος των υπολοίπων θεσμών θα καθοριστεί εν καιρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.