Quantcast
Οικονόμου: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να μείνει η αγορά ανοιχτή - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να μείνει η αγορά ανοιχτή

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια οικονομική στήριξη στο λιανεμπόριο και εστίαση άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα δοθεί κάποια βοήθεια στους ανθρώπους του λιανεμπορίου και της εστίασης προκειμένου να επανεκκινήσουν εν μέσω της πανδημίας είπε ότι ” το πρώτο που αναδεικνύεται είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να μείνει η αγορά ανοιχτή. Αυτό είναι το πιο βασικό και το πιο καθαρό μήνυμα που εκπέμπουμε: να μπορούν να λειτουργήσουν, να μπορούν να διαθέσουν το εμπόρευμα τους, να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ” αυτό δείχνει το πόσο σώφρον και εύστοχη ήταν η στρατηγική της κυβέρνησης από το Σεπτέμβριο και μετά … μια εξισορροπημένη στρατηγική με την οικονομία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές, με την κοινωνία ανοιχτή και από την άλλη πλευρά την μάχη στο υγειονομικό πεδίο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας. Αυτή τη προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε. Έχουμε δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας η χώρα να μην ξανά κλείσει και ότι δεν θα ξανά κλείσει έτσι ώστε αυτά που μας λέει όλη η αγορά: να δουλέψουν δηλαδή για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, συν όλα τα υπόλοιπα προνόμια μια ανοιχτής να μπορούμε να τα καταφέρουμε και να πετύχουμε”.

Επίσης ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους και εάν θα δοθούν κάποιες διευκολύνσεις σε αυτούς επειδή έχουν χρέη . ” Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης πάντοτε είναι σε επικοινωνία με τις παραγωγικές τάξεις . Είναι απολύτως σωστό ότι το λιανεμπόριο είναι αυτό που ενισχύθηκε λιγότερο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους .Υπήρξε ενίσχυση όπως αναγνωρίζουν όλοι και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους τους και σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ενοικίων τους αλλά σε σχέση με άλλους κλάδους ενισχύθηκε λιγότερο”, απάντησε.

” Οτιδήποτε μπορεί να γίνει και για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι αυτοί στις ταμειακές ροές τους σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει όσο ήταν κλειστοί ή σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια έμμεσης στήριξης που δεν επιβαρύνει τον δημοσιονομικό χώρο στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχει, πάντοτε η κυβέρνηση θα είναι σε επικοινωνία μαζί τους. Το αρμόδιο υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατή πιθανότητα. Επαναλαμβάνω όμως το μείζον”, συμπλήρωσε και τόνισε ” Εδώ που βρισκόμαστε τώρα πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα με όλες αυτές τις περιόδους προσφορών που έχουμε μπροστά μας είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια εφαρμόζοντας τα μέτρα η αγορά να παραμείνει ανοιχτή”.

Η χώρα δεν θα πάει σε Lockdown

Στην ερώτηση εάν έχει αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη χώρα είπε ότι δεν πρόκειται να ξανά κλείσει η οικονομία και ότι δεν πρόκειται να ξυρίσουμε πίσω σε μια περίκλειστη κοινωνία.

Ενώ όσον αφορά στο εάν θα ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε lockdown είπε πως ” Εάν χρειαστεί να γίνουν σημειακές βελτιώσεις, εδώ είμαστε να το δούμε .Πάντως επειδή είναι η δεύτερη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων θα έλεγα ότι δεν είναι και απολύτως λογικό αμέσως μόλις ανακοινώνουμε μέτρα να συζητάμε ποια θα είναι τα επόμενα” .
Εν συνεχεία μίλησε και για το εθνικό σύστημα υγείας. ” Πάντοτε παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας, κυρίως την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας γιατί εκεί είναι που δίνεται η πολύ μεγάλη μάχη καθημερινά με τους υγειονομικούς να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε. Για αυτό καταβάλλονται όλες προσπάθειες ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας. Αυτό σημαίνει να έχουμε στη διάθεση μας κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και COVID περιστατικά και για Non COVID περιστατικά, να έχουμε στη διάθεση μας μονάδες εντατικής θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα, να είναι λειτουργικές όλες οι ΜΕΘ του εθνικού συστήματος υγείας “, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Μεταξύ άλλων άλλων ρωτήθηκε γιατί δεν γίνεται επίταξη συνολικά σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και τις υποδομές και το ιατρικό προσωπικό.
“Η επίταξη των υγειονομικών προχωράει ανάλογα με τις ανάγκες που δίνουν τα νοσοκομεία “, ξεκαθάρισε και επεσήμανε ότι ” όταν εντοπιστεί ότι υπάρχουν παραπάνω ανάγκες θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική για να ενισχύσουμε το σύστημα ακόμη περισσότερο”.

Στην ερώτηση εάν θα ληφθούν και άλλα μέτρα ως κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται είπε ότι ” σε αυτή τη φάση αυτά είναι τα μέτρα. Αυτό είναι το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά την κίνηση και τη δυνατότητα του πώς θα εργάζεται, του πώς θα διασκεδάζει , θα κυκλοφορεί κανείς στα καταστήματα”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.