Quantcast
Όλα όσα αλλάζουν στον ΕΦΚΑ – Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης στον Realfm 97,8 - enikonomia.gr
share

Όλα όσα αλλάζουν στον ΕΦΚΑ – Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης στον Realfm 97,8

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον RealFm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ.

“Μιλάμε για την μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, την τελευταία δημοσιευμένη, προκύπτει ότι ο ΕΦΚΑ μόνος του έχει το 48% των διαμαρτυριών, των παραπόνων, των αναφορών που γίνονται στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν το συνδυάσετε με τα προβλήματα των συντάξεων, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με την καθυστέρηση στον πειθαρχικό έλεγχο κτλ, απαιτεί μια ειδική αντιμετώπιση” ανέφερε αρχικά.

“Για αυτόν τον λόγο πάμε στο νομοσχέδιο, το οποίο επιδιώκει να δώσει λύσεις απλής λογικής, θα έλεγα. Κάνουμε μια σειρά παρεμβάσεων, προχθές επέλεξα να τονίσω 8 για τα ΜΜΕ, οι οποίες προστίθενται σε διάφορα πράγματα που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα. Έχουμε θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και θα είναι αυτή η χρονιά, η χρονιά ρεκόρ στην έκδοση των συντάξεων, αλλά αυτό δεν μας αρκεί” πρόσθεσε.

“Έχουμε βάλει μπροστά τον νέο αριθμό εξυπηρέτησης των πολιτών για το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ και συμμετέχουν τα τρία μεγαλύτερα τηλεφωνικά κέντρα της Ελλάδας. Ούτε αυτό μας φτάνει επειδή έχουμε να κάνουμε με έναν πολυτραυματία και για αυτόν τον λόγο προχωρούμε σε αυτά. Ο δημόσιος τομέας έχει πολλά καλά στελέχη.

Βάζουμε μέσα και στελέχη του ιδιωτικού τομέα, θα προσδιοριστεί ένα δίκαιο αλλά ειδικό πλαίσιο αμοιβών μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα το πλαίσιο αμοιβών θα αντανακλά κάτι νέο. Θα μπαίνουν σε επιλεγμένες διευθυντικές θέσεις στελέχη τα οποία θα είναι με τριετή συμβόλαια και δικαίωμα ανανέωσης άπαξ και τέλος μετά. Το κάνουμε αυτό για να προσελκύσουμε ικανούς και να αλλάξουμε την φιλοσοφία, να ξέρουν όλοι ότι μπαίνει μια λογική σύγχρονου management” υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τα κίνητρα και οι κυρώσεις στον ΕΦΚΑ

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι προχωράμε πλέον με κίνητρα και κυρώσεις.

“Θέλουμε να είμαστε δίκαιο και εφαρμόζουμε αρχές σύγχρονου management. Πήραμε την ιδέα του πριμ παραγωγικότητας, που σήμερα ισχύει αλλά την εξορθολογήσουμε και την επεκτείνουμε. Σήμερα ισχύει στην έκδοση των συντάξεων αλλά με έναν στρεβλό κατά την άποψή μου τρόπο. Υπάρχει ένα “κατώφλι” για να πάρεις το μπόνους όταν βγάζεις παραπάνω συντάξεις και ένα “ταβάνι”. Χρησιμοποιώντας τα ίδια λεφτά από το ΥΠ.ΟΙΚ. θα κατανείμουμε πιο δίκαια το μπόνους για να υπάρχει η αίσθηση της επιβράβευσης στους ανθρώπους που κάνουν καλά τη δουλειά τους” σχολίασε ο υπουργός.

“Το ίδιο θα κάνουμε για τους ανθρώπους που εργάζονται στο υποστηρικτικό γραφείο του τηλεφωνικού κέντρου και όταν κριθεί αναγκαίο θα επεκταθεί. Παράλληλα, δεν θα είμαστε μόνο με τα πριμ παραγωγικότητας, θα γίνονται και έλεγχοι. Θα γίνει μια μονάδα Εσωτερικών υποθέσεων με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό, η οποία σε συνεργασία με την Αρχή Διαφάνειας θα χειρίζεται τις καταγγελίες, θα τις προτεραιοποιεί και στη συνέχεια θα παραπέμπει όποιες κρίνει στο Πειθαρχικό” συμπλήρωσε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές εκκρεμείς καταγγελίες, 1.127 συγκεκριμένα.

“Θα προσληφθούν μέχρι τον Φεβρουάριο 100 οικονομολόγοι, που θα είναι με συμβάσεις έργου, για την έκδοση συντάξεων” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως περιέγραψε θα γίνει μια εταιρεία ειδικού σκοπού για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, ενώ και το θέμα των προμηθειών που είναι προβληματικό θα αλλάξει προς το καλύτερο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα προβλήματα που προέκυψαν με τα κλιματιστικά το καλοκαίρι και την δυσκολία στην αντικατάστασή τους.

“Ο ΕΦΚΑ έχει 400 ακίνητα σε όλη την χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ και το 20% μένουν αναξιοποίητα” σημείωσε.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.