Quantcast
«Όχι» της Ευρωβουλής στο καθεστώς «οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα - enikonomia.gr
share

«Όχι» της Ευρωβουλής στο καθεστώς «οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα

δημοσιεύτηκε:

Οι ευρωβουλευτές έχουν αρχίσει να βάζουν τις κόκκινες γραμμές τους για το αν η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κίνα ως μια «οικονομία της αγοράς», ενόψει της πρώτης συζήτησης προσανατολισμού στο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη (13 Ιανουαρίου).

Με αφορμή την προθεσμία του Δεκεμβρίου 2016, η ΕΕ πρέπει να εκδώσει ετυμηγορία για το αν το Πεκίνο έχει μεταβεί σε μια οικονομία της αγοράς τα τελευταία 15 χρόνια από τότε που εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το Πεκίνο έχει επιμείνει εδώ και καιρό στην «αυτόματη» μετάβαση σε μια οικονομία της αγοράς στο τέλος του έτους.

Η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmström, είναι πιο θετική προς την Κίνα να αναγνωριστεί το καθεστώς οικονομίας της αγοράς (ΚΟΑ). Όμως, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι η θέση της Επιτροπής υπαγορεύεται από το φόβο αντιποίνων, ιδίως της συμμετοχής του Πεκίνου στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ 300 δις € για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες είναι πεπεισμένοι ότι η αυτόματη χορήγηση καθεστώτος οικονομίας της αγοράς στην Κίνα, θα ήταν πρόωρη», δήλωσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Gianni Pittella.

Ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Salvatore Cicu  (ΕΛΚ) επανέλαβε την άποψη του Pittella προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο μια τεχνική συζήτηση, αλλά και η γεωπολιτική είναι πολύ σημαντική».

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες να μην χορηγήσουν στην Κίνα καθεστώς οικονομίας της αγοράς (ΚΟΑ), λέγοντας ότι η πολυπόθητη εμπορική παραχώρηση θα μπορούσε να δυσχεράνει τις προσπάθειες να αποτρέπονται οι κινεζικές εταιρείες να πλημμυρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές αγορές, με αθέμιτο τρόπο, φθηνά προϊόντα.

Μια χορήγηση ΚΟΑ θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο στην ΕΕ να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εταιρείες για αθέμιτο ντάμπινγκ σε προϊόντα χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με νομικούς αναλυτές που ειδικεύονται στο εμπόριο, δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΕΕ να ευχαριστήσει την Κίνα, δεδομένου ότι το Πεκίνο δεν έχει συμμορφωθεί με μια σειρά από υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων να καθορίζονται οι τιμές από την αγορά.

«Η Κίνα δεν είναι μια οικονομία της αγοράς», δήλωσε ο Ευρωπαίος δικηγόρος Bernard O ‘Connor κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη (12 Ιανουαρίου). «Η Κίνα έχει υπογράψει μια συμφωνία με μια ολόκληρη σειρά από δεσμεύσεις το 2001, όταν έγινε μέλος του

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.