Quantcast
Π. Μοσκοβισί: Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με Grexit - enikonomia.gr
share

Π. Μοσκοβισί: Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με Grexit

δημοσιεύτηκε:

«Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με Grexit μετά τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μοσκοβισί, έγινε μετά από ερώτηση δημοσιογράφων, αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία», τόνισε ο Επίτροπος και ανέφερε ότι απαιτούνται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις, αν και εξήρε την σημαντική πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί.

«Αν, όμως, δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δύο μήνες, για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης»

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές «την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την προληπτική γραμμή» που θα προστατεύει τη χώρα κατά το πρώτο μετα-μνημονιακό έτος, το 2015.

Πρόσθεσε μάλιστα πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη διαμόρφωση της επόμενης μετά το μνημόνιο ημέρας, με την υιοθέτηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

Πάντως, ο Επίτροπος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την Προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι δεν θέλει να παρέμβει σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. «Αυτό δεν είναι δουλειά μου» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

 

Επίσκεψη – συναντήσεις Μοσκοβισί

 

Ο κ. Μοσκοβισί πραγματοποιεί από τη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις σε κράτος-μέλος από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε λίγα λεπτά ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί  μετά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί θα παραστεί σε πρόγευμα εργασίας (8.30) με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Θα ακολουθήσει (9.45) κατ’ ιδίαν συνάντηση του επιτρόπου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη – ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας» δήλωσε λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα ο Π.Μοσκοβισί.

Με αφορμή την επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε:

«Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί κάνει πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος-μέλος θα είναι στην Ελλάδα. Η επίσκεψή του λοιπόν δεν συνδέεται μόνο με την δίμηνη παράταση του οικονομικού προγράμματος που πρόσφατα αποφασίστηκε και επιτρέπει στην χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ενέχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, στόχος του είναι να δείξει την υποστήριξή του, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες. Η Ευρώπη και η ευρωζώνη παραμένουν στο πλευρό της Ελλάδας και των πολιτών της στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων γιατί τώρα είναι η ώρα να γίνει οριστικά η στροφή προς ένα πολυπόθητο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Καρβούνης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.