Quantcast
Παναγιωτόπουλος: Ψευδές ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ είναι μειωμένος - enikonomia.gr
share

Παναγιωτόπουλος: Ψευδές ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ είναι μειωμένος

δημοσιεύτηκε:

Την πλήρη ικανοποίηση του για το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να κάνουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να νιώθουν ασφαλείς, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, περιοδεύοντας σήμερα σε μονάδες των τριών όπλων, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι “είναι εντελώς ψευδές και αναληθές” ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μειωμένος σε σχέση με φέτος.

Ο υπουργός επισκέφθηκε:

– Στη Σκύρο την 135 Πτέρυγα Μάχης, όπου συζήτησε και αντάλλαξε ευχές με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής, το ραντάρ της 7ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης και τον Ναυτικό Σταθμό Σκύρου

– Τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» που εκτελεί χρέη πλοίου «φυλακής σκοπούντος» στο βόρειο Αιγαίο, όπου αντήλλαξε ευχές με το πλήρωμα και

– Στη Λήμνο τα αεροσκάφη επιφυλακής της 130 σμηναρχίας Μάχης (130 ΣΜ), την 8η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης, την 88η Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ) και τον Ναυτικό Σταθμό Λήμνου.

– Τελευταίος σταθμός ήταν το Επιτηρητικό Φυλάκιο «1» στις Καστανιές Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο υπάγεται στην 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ», όπου συζήτησε και αντάλλαξε ευχές με το στρατιωτικό προσωπικό.

Αναφερόμενος στο θέμα των αμυντικών δαπανών, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι “είναι κρίμα ότι άνθρωποι που ανήκουν στο φάσμα των πολιτικών κομμάτων και αρθρώνουν δημόσιο λόγο, παρασύρονται από δημοσιεύματα – δεν ξέρω εάν αυτά είναι κακόβουλα ή απλώς κακά πληροφορημένα – για να προκαλούν εντυπώσεις ότι ο προϋπολογισμός για την ‘Αμυνα είναι μειωμένος. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι”, τόνισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ έχει τρία σκέλη: αυτό που αφορά στις αποδοχές του προσωπικού, το οποίο είναι ελαφρώς αυξημένο, αυτό που αφορά τους εξοπλισμούς, που κινείται στα ίδια επίπεδα, αλλά θα υπάρξουν ενισχύσεις στα κονδύλια της άμυνας μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το κομμάτι του λειτουργικού προϋπολογισμού, δηλαδή τα έξοδα συντήρησης, τροφοδοσίας, υποστήριξης όλων των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Τα συγκεκριμένα έξοδα, πρόσθεσε, “εμφανίζονται μεν μειωμένα κατά 48 εκατομμύρια, πλην όμως αυτό στην ουσία δεν θα γίνει, αφού θεσμοθετείται ένα ειδικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «τραβάει» κατά κάποιον τρόπο κάποια κονδύλια από υπουργεία που παρουσιάζουν υποεκτέλεση των πιστώσεων του Προϋπολογισμού.

Το μόνο υπουργείο, διαβεβαίωσε, το οποίο μετά βεβαιότητας δεν θα παρουσιάσει υποεκτέλεση των πιστώσεων, το μόνο υπουργείο δηλαδή που απορροφά στο ακέραιο όλα τα χρήματα που του διατίθενται από τον προϋπολογισμό, είναι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας το οποίο θα «τραβήξει» όταν χρειαστεί από το Ειδικό Αποθεματικό, όχι μόνο τα 48 εκατομμύρια τα οποία φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από τον λειτουργικό προϋπολογισμό, αλλά κι ακόμα παραπάνω, εάν χρειαστεί. Στην ουσία, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που είναι μεγαλύτερος ως προς τις δαπάνες για την Άμυνα σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους και ακόμα περισσότερα κονδύλια που θα διατεθούν για την αναβάθμιση της Εθνικής ‘Αμυνας κατόπιν αποφάσεως του Πρωθυπουργού, ο οποίος εντόπισε τα προβλήματα, τις προκλήσεις – τον βοηθήσαμε εμείς να το κάνει – και στη διάρκεια του 2020 θα μας διατεθούν τα επιπλέον χρήματα που χρειαζόμαστε.”

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι “έχει εξαγγελθεί πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και ΕΠΟΠ, στον αριθμό θα είναι μεταξύ 1.200 και 2.000, προκειμένου να στελεχώσουν και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και να ρίξουν και τον μέσο όρο ηλικίας των επαγγελματιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι κάτι το οποίο προτιμούμε από μία αύξηση της θητείας, δηλαδή να έχουν οι στρατεύσιμοι το περιθώριο για άλλους επιπλέον δύο μήνες θητείας.

Προτιμούμε επαγγελματίες οπλίτες, επιλεγμένους οπλίτες, με κριτήρια που θα τεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην προκήρυξη που θα «τρέξει», έτσι ώστε να υπάρξει μια προστιθέμενη αξία και μια ποιοτική αναβάθμιση και του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χρονιά που έρχεται».

Τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.