Quantcast
Παναγόπουλος: Τα συνδικάτα δεν είναι οι εχθροί, είναι κοινωνικοί θεσμοί - enikonomia.gr
share

Παναγόπουλος: Τα συνδικάτα δεν είναι οι εχθροί, είναι κοινωνικοί θεσμοί

δημοσιεύτηκε:

Στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές λιτότητας, εξαιτίας της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και εν αναμονή της δεύτερης αξιολόγησης που έχει στον «πυρήνα» της τα εργασιακά, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενόψει της αυριανής κινητοποίησης στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτίμησε ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για περαιτέρω απορρύθμιση στα εργασιακά, με αιχμή τις διαπραγματεύσεις για τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Χαρακτήρισε ως «απολύτως νοσηρό» το πολιτικό σύστημα, καθώς από τότε που ξεκίνησε η κρίση, την χειρίστηκε με «παχιά λόγια, κραυγές, λαϊκισμούς» και στρέφοντας την μια κοινωνική κατηγορία έναντι της άλλης, με αποτέλεσμα να χάσουν σε αξιοπιστία οι κοινωνικοί θεσμοί, «μηδέ εξαιρουμένων των συνδικάτων», ενώ τόνισε ότι η κοινωνία «έχει εσωτερικεύσει την οργή και την αγανάκτησή της» και οδηγείται σε «θλίψη», που τείνει να εξελιχθεί σε μια μορφή «μαζικής κατάθλιψης».

Υποστήριξε ότι το «νέο αφήγημα» και «το νέο κυβερνητικό “success story”» είναι, ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι «μέσα από μια καταιγίδα φόρων», θα βγούμε στις ιδιωτικές αγορές ομολόγων το 2017, όπως είχαν προβληθεί αντίστοιχα επιχειρήματα και από προηγούμενες κυβερνήσεις. «Αλλά, προσέξτε, αυτά εξαρτώνται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από την πολιτική γενναιοδωρία των δανειστών, ιδιαίτερα σε μια ασαφή περίοδο μεγάλων και αβέβαιων εκλογικών γεγονότων» είπε ο κ. Παναγόπουλος και έφερε ως παράδειγμα την άνοδο του AfD στη Γερμανία.

«Αυτό το “success story” δε στηρίζεται σε όλες τις παραδοχές μιας πολιτικής, που είχε χαρακτηριστεί ως νεοφιλελεύθερη; Τι άλλαξε στον πυρήνα;» συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε :

«Αν πιστεύουν, ότι με τον κορσέ, αυτόν που έχει επιβληθεί, μπορεί να δούμε και να υπάρξει “«success story”, τότε πρέπει να υπάρχει παραδοχή ότι οι πολιτικές λιτότητας αποδίδουν, ότι η πολιτική των δανειστών που καταγγέλλαμε μπορεί να μας βγάλει με αυτόν τον τρόπο και γρήγορα – με τη μέθοδο μάλιστα να βγεις στις αγορές – στο ξέφωτο. Νομίζω ότι αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη αυταπάτη και δεν είναι πραγματικότητα».

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε, ότι υπάρχει στη χώρα το 98% των επιχειρήσεων της, λόγω μεγέθους, δεν υπάγονται στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, με εξαίρεση Τράπεζες και λίγες, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

«Θέλουν να έχουν το νόμο έτοιμο, να απολύουν στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΥΑΘ, στην ΕΥΔΑΠ και σε όποια άλλη επιχείρηση συμμετέχει σε αυτό το “υπερταμείο”, ώστε να είναι το “εμπόρευμα” τους – συγνώμη μιλώ με χυδαίους όρους αγοράς αλλά αυτό θέλουνε – να είναι ελκυστικό» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμία λογική, καμία άλλη λογική, σε μια χώρα που το 98% των επιχειρήσεων της έχει κάτω από εννέα εργαζόμενους».

Για το λοκ άουτ ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε, ότι οι εργοδότες ήδη έχουν τρόπους να το εφαρμόζουν εμμέσως στην πράξη, για τον συνδικαλιστικό νόμο σημείωσε ότι στόχος είναι η περαιτέρω εξασθένηση της ισχύος των συνδικάτων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις, είπε ότι εκεί υπάρχει και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, καθώς επιδίωξη είναι «να αποκεντρώσουν σε επίπεδο επιχείρησης, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εκεί, δηλαδή, που ο εργαζόμενος είναι ανίσχυρος».

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι εδώ και δεκαεννέα μήνες, ο πρωθυπουργός δεν έχει καλέσει τα συνδικάτα, ενώ «συνομιλεί και συναγελάζεται» με τους εργοδότες και τόνισε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι τα συνδικάτα δεν είναι οι εχθροί, εχθροί είναι τα προβλήματα, εχθροί είναι οι πολιτικές που ασκούνται, εχθροί είναι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών». «Τα συνδικάτα είναι κοινωνικοί θεσμοί, που είτε θέλουν οι κυβερνήσεις, είτε δε θέλουν θα υπάρχουν» πρόσθεσε.

Επίσης, χαρακτήρισε το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών «απίθανο παιχνίδι ισχύος και εξουσίας», τόνισε ότι «το πρωτεύων είναι η εργασία» και εξέφρασε την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των ιδιωτικών καναλιών.

«Δεν είμαστε βέβαιοι, ότι αυτό το “όπλο” που της δώσαμε, ότι αυτή τη συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών, η κυβέρνηση θα τη χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο. Ξέρουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσιούκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν το παρόν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, λέγοντας για τον πρωθυπουργό ότι «το να μη θέλει να μας δεχθεί είναι δικαίωμά του, αλλά το να μας συκοφαντεί και να σπέρνει διάφορα ζιζάνια στους κόλπους μας, δεν είναι καθόλου θέμα δικό του» και πρόσθεσε: «Όπως μας στοχοποιεί, να είναι βέβαιος ότι θα τον στοχοποιήσουμε και εμείς και όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, με τεκμηρίωση και επιχειρήματα θα αντιπαλέψουμε δικές του πρωτοβουλίες και έχουμε βέβαια και το δρόμο του αγώνα, κάτι το οποίο θα δείξουμε και αύριο με τη συγκέντρωση και την πορεία μας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις έξι η ώρα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.