Quantcast
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία - enikonomia.gr
share

Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία

δημοσιεύτηκε:

Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκειμένου να ικανοποιηθούν οικονομικά κα θεσμικά αιτήματα τους.

Οι δύο Ομοσπονδίες πραγματοποιούν αρχικά συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και μετά πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Ενώ επισημαίνεται ότι στάση εργασίας έως τις 3μμ κάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων έμεινε «αβοήθητο να προσπαθεί να αποκρούσει το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της κάνει λόγο για «δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα που αναδεικνύουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Περίθαλψη».

Σημειώνει ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν «απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, ενώ το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορονοϊό». Επιπλέον σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%».

Επίσης στην ανακοίνωση της απορρίπτει τα σχέδια του υπουργείου για το ΕΣΥ. Περιγράφεται μάλιστα ως «το σύστημα υγείας των συγχωνεύσεων τμημάτων – κλινικών – νοσοκομείων, του δημόσιου νοσοκομείου – επιχείρηση κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου Σαντορίνης, των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των Κλειστών Νοσηλίων (DRGs), των αυξημένων πληρωμών των ασθενών, της γιγάντωσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Τι διεκδικούν οι Ομοσπονδίες

Οι δύο Ομοσπονδίες διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.