Quantcast
Παπαδεράκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των εισοδημάτων - enikonomia.gr
share

Παπαδεράκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των εισοδημάτων

δημοσιεύτηκε:

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο δημόσιος τομέας μπορούν από κοινού και με ευθύνη απέναντι στη χώρα και την ελληνική κοινωνία να συμβάλουν στη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας που τόσο πολύ έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Παπαδεράκης, γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, μιλώντας σε φόρουμ με τίτλο «CEO Forum’15 Χαρτογραφούμε το μέλλον!», που πραγματοποίησε σήμερα το περιοδικό «Σελφ σέρβις».

Ο κ. Παπαδεράκης απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του κλάδου λιανεμπορίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκπροσωπούν τους επιχειρηματικά λεγόμενους «μεγάλους παίκτες του κλάδου» και τόνισε:

«Προσδοκώ να γίνετε οι μεγάλοι συμπαίκτες, σ΄ό,τι μας αφορά στη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ανόρθωση της οικονομίας, για την ανασυγκρότηση της εγχώριας παραγωγής, την τόνωση και ανάπτυξη της αγοράς με αναβαθμισμένους στόχους και όρους. Με κανονιστικό πλαίσιο που θα ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, θα διασφαλίζει δίκαιες και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και θα αποφέρει τα αντίστοιχα νομοθετημένα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που θα καλλιεργεί και θα ενθαρρύνει τους παράγοντες και φορείς μιας νέας προσέγγισης του επιχειρείν σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Παπαδεράκης στην ομιλία του ανέφερε επίσης ότι σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες θα επιδιωχθεί να καταπολεμηθούν φαινόμενα που υπονομεύουν στην ουσία του τον υγιή ανταγωνισμό και την επιχειρηματική νομιμότητα. «Σας θέλουμε μαζί μας σ’ αυτή την προσπάθεια και θα είμαστε μαζί σας όσο μπορούμε σε αγωνίες και προβλήματα δικά σας που μας αφορούν» τόνισε ο κ. Παπαδεράκης.

Ο γγ Εμπορίου αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες για την αγορά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, οι περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συρρίκνωσε δραματικά τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών με άμεσο αντίκτυπο και στα έσοδα των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα ο περιορισμός της ρευστότητας στην οικονομία δυσχεραίνει περαιτέρω τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «παρά τις συνεχείς μειώσεις εισοδημάτων οι τιμές των βασικών αγαθών, κυρίως των τροφίμων δεν αναπροσαρμόστηκαν, κατά την εκτίμησή μας και τα στοιχεία που έχουμε, ανάλογα προς τα κάτω με αποτέλεσμα η πλειονότητα του πληθυσμού να έχει υποστεί ραγδαία υποβάθμιση ως προς τη καθημερινή διαβίωση. Χαμηλοί μισθοί και υψηλές τιμές είναι ο συνδυασμός που μοιραία οδηγεί σε εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία».

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, είναι η στήριξη των εισοδημάτων και αποκατάσταση της πρόσβασης του πληθυσμού σε βασικά αγαθά καθώς και η στήριξη των επιχειρήσεων ως μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Για τον σκοπό αυτόν λαμβάνεται από την κυβέρνηση σειρά μέτρων ενώ για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τον κλάδο λιανεμπορίου θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διάγνωσης των προβλημάτων από κοινού με φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα.

«Στηρίζουμε την αγορά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ασκήσουμε τον ρόλο μας ως πολιτεία όταν και όπου επιβάλλεται. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, τον υγιή ανταγωνισμό, προϋπόθεση του οποίου είναι η τήρηση των κανόνων, αλλά και ταυτόχρονα το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση σε προϊόντα με λογικές τιμές».

Την ελπίδα του ότι η νέα κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της φέρνοντας λύσεις στα προβλήματα της χώρας εξέφρασε ο Ευάγγελος Καλούσης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Μιλώντας κατά τις εργασίες του φόρουμ, ο κ. Καλούσης επισήμανε ότι παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να βρεθεί ο δρόμος για την ανάπτυξη, να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του κλάδου τόνισε ότι πολλές είναι οι εταιρείες που υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας. Ωστόσο αντιμετωπίζουν την κρίση, αναδιοργανώνονται και κάνουν το παν για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα και να αντέξουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) Νίκος Καραγεωργίου, τόνισε ότι από πλευράς ρευστότητας η αγορά έχει «στεγνώσει».

Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται και η ρευστότητα αποτελεί μείζον θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.

Όπως προέκυψε κατά τις εργασίες του φόρουμ από εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον χάρτη του λιανεμπορίου τα τελευταία χρόνια.

Η κατανάλωση κινείται πτωτικά, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική ύφεση. Παράλληλα οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις όπως στους κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας.

Μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον οι επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενες στην οικονομική στενότητα του καταναλωτή όπως αναφέρθηκε, προχωρούν σε μειώσεις τιμών και εκτεταμένες προσφορές.

Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να επενδύουν στην οργανική τους ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων τους εξαγοράζοντας μικρότερες περιφερειακές αλυσίδες ή καταρτίζοντας διαφόρων μορφών συνεργασίες με τις τελευταίες διαφοροποιώντας έτσι τον χάρτη της αγοράς.

 

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.