Quantcast
Παπανδρέου: «Με το "Ναι" η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη» - enikonomia.gr
share

Παπανδρέου: «Με το “Ναι” η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη»

δημοσιεύτηκε:

«Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή. Υπήρξαν πολλά λάθη από τους εταίρους μας. Δεν βγήκαμε στις αγορές  όπως είχαμε υπολογίσει σε δύο χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών «Κίνημα», Γιώργος Παπανδρέου στον REAL FM 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όσον αφορά για τις συζητήσεις του με το Στρος Σκαν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι: «Ως πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής ήταν χρέος μου να συζητάω με όλους. Ειδάλλως θα με κατηγορούσαν για μια πιθανότητα χρεοκοπίας. Εγώ δεν ζήτησα χρήματα αλλά επιδίωκα να παραμείνουμε στις αγορές. Δεν υπήρχε μίνι μνημόνιο ούτε μηχανισμός χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Μας έλεγαν να πάρουμε μέτρα και το κάναμε, κάτι το οποίο δεν έκανε ο κ. Καραμανλής».

Στο ερώτημα που τέθηκε για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση το 2010 δεν προέβη σε κούρεμα χρέους που είχε μεγαλύτερη δύναμη ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Ο μόνος παίχτης ήταν οι διεθνείς αγορές. Ήμασταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Εάν δεν λειτουργούσαμε έτσι δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Σήκωσα όλο αυτό το βάρος μόνος μου. Το ΔΝΤ είναι σύμμαχος της Ελλάδας». 

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι: «Το “‘Οχι” σημαίνει διολίσθηση εκτός του ευρώ και μάλιστα δεν θα υπάρξει συμφωνία ανεξαρτήτως τι υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας. Κύριο αίτημα μας είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, στην κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για την υφεσιακή κατάσταση που έχουμε αλλά και ότι δεν βγήκαμε στις αγορές. Ας προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις στην  χώρα μας για να σωθούμε. Το “Όχι” θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, καθώς θα παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας όπως άλλωστε το διαβεβαίωσε και ο ίδιος. Από την άλλη μεριά το “Ναι” θα δώσει μήνυμα στην Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός θέλει να παραμείνει στην  Ευρωζώνη».

«Να κάνουμε μια σοβαρή διαπραγμάτευση, έχω κάνει και εγώ πολλά λάθη. Οι εταίροι δεν θέλουν να ζητάμε συνέχεια δάνεια αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να εφαρμόσουμε καλύτερες πολιτικές για να βγούμε στις αγορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.