Quantcast
Παπαστεργίου: Στη Βουλή από την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια - Τι είπε για το gov.wallet - enikonomia.gr
share

Παπαστεργίου: Στη Βουλή από την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια – Τι είπε για το gov.wallet

δημοσιεύτηκε:

«Την άλλη εβδομάδα μπαίνει στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια έτσι ώστε να υπάρχει ένας φορέας υπεύθυνα πάνω από όλους τους οργανισμούς, υπηρεσίες -δημόσιες και ιδιωτικές- προκειμένου να μας τονίζει και να μας θυμίζει το τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε προστατευμένοι και να μην δίνουμε δικαίωμα σε οποιονδήποτε να εισβάλλει στην  στα προσωπικά μας δεδομένα » όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παπαστεργίου συνέχισε λέγοντας πως τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών είναι στον server του κράτους που δεν έχει κάποιος τρίτος πρόσβαση. Για αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε όλες αυτές τις υποδομές έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν κακόβουλο να μπει μέσα, συμπλήρωσε.

«Να σας και κάτι που είναι καινούριο για τον ψηφιακό μας κόσμο. Τι πρόβλημα δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα; Το πρόβλημα των πολύ μεγάλων πλατφόρμων, τα social δηλαδή τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις μεγάλες πλατφόρμες market place. Πολλές φορές βλέπαμε απάτες ή πέφταμε θύματα απάτης και η όποια καταγγελία μας πήγαινε σε κάποιο email – που συνήθως κανείς ποτέ δεν έβλεπε Έρχεται μια ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία βάζει πλέον νέες βάσεις και υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Κάθε χώρα δημιουργεί την δική της αρχή, τον δικό της φορέα ο οποίος θα στέλνει ακόμη και αυθημερόν στις πλατφόρμες τις καταγγελίες και εκείνες με την σειρά τους θα πρέπει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να απαντούν. Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που επίσης έρχεται στη Βουλή  προκειμένου να βοηθήσουμε ανθρώπους ».

Επίσης ρωτήθηκε εάν η νέα ταυτότητα θα γράφει στοιχεία γονέων. «Όχι, βέβαια» απάντησε και ανέφερε πως «ο προσωπικός αριθμός ολοκληρώνεται. Είναι μια διαδικασία που πλέον από εμάς έχει τελειώσει και περιμένουμε την κρίση Αρχής Προστασίας Δεδομένων  Προσωπικού Χαρακτήρα. Ακριβώς γιατί πρέπει να είμαστε απόλυτα ασφαλείς  έτσι ώστε να μην διακυβευτεί η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα κανενός. Μόλις έχουμε το οριστικό ΟΚ της ΑΠΔΠΧ πλέον σημαίνει ότι κινούμαστε για την έκδοση ΠΔ που σημαίνει πλέον και την έναρξη λειτουργίας  του προσωπικού αριθμού. Είναι θέμα κάποιων εβδομάδων μπορώ να υποθέσω. Δεν εξαρτάται από εμάς αυτή η διαδικασία και ούτε μπορούμε και θέλουμε να την πιέσουμε» .

«Με τον προσωπικό αριθμό αυτό όλα τα μητρώα έχουν τα ίδια στοιχεία και θα ενημερώνονται αυθημερόν για οποιαδήποτε αλλαγή»  είπε και επεσήμανε πως η ταυτότητα του πολίτη  «θα είναι ο αριθμός που θα μας ανοίγει οποιαδήποτε διαδικασία στο Δημόσιο. Στην ταυτότητα μας πλέον θα μπορεί να γράφεται ο προσωπικός αριθμός. Αυτό θα γίνει μόλις νομοθετηθεί και θα αρχίσει να μπαίνει στο πίσω  της ταυτότητάς ».

Στο gov.wallet η κάρτα αιμοδότη, η ακαδημαϊκή και επαγγελματική ιδιότητα

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως στις επόμενες μέρες θα προστεθούν στο wallet και η κάρτα αιμοδότη, αλλά και η ακαδημαϊκή ιδιότητα και οι επαγγελματικές ιδιότητες. «Αυτές τις ημέρες βγαίνει και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας η κάρτα αιμοδότη. Πολύ σημαντικό για κάτι τόσο ευαίσθητο  για την ανθρώπινη ζωή .Και πάμε πλέον να εντάξουμε και ιδιότητες για παράδειγμα επαγγελματική ιδιότητα δικηγόρου ,το ακαδημαϊκό πάσο και την ακαδημαϊκή ιδιότητα  και για τους καθηγητές. Τα τελευταία είναι σχεδόν έτοιμα. Δύο προκειμένου και αυτά τις επόμενες ημέρες να ενταχθούν στο wallet και να μην χρειάζεται να κουβαλάμε αποδεικτικά για όλα αυτά  » είπε και ανέφερε πως η  «η ακαδημαϊκή ιδιότητα είναι έτοιμη, η κάρτα αιμοδότη είναι έτοιμη. Είναι θέμα υπογραφών των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Για τις ιδιότητες συνεργαζόμαστε με τους φορείς  για να πάρουμε την πληροφορία »

«Τα δεδομένα των πολιτών δεν μαζεύονται ακριβώς σε ένα κινητό.Τα δεδομένα φυλάσσονται εκεί που πρέπει να φυλάσσονται. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί .Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση και σε έναν κόσμο που διασυνδέεται ακόμη περισσότερο θα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί» τόνισε.

Επίσης μίλησε για το θέμα των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας  που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές του υπουργείου. «Ξεκίνησα  μια αλληλογραφία εδώ και περίπου 1 μήνα με τα σώματα ασφαλείας για να μπορέσουμε να βρούμε λύση όπως το να περάσουμε τις ταυτότητες αυτές στο wallet » είπε και εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους  δεν φαίνονται οι ταυτότητες  των ανδρών αυτών στο σύστημα.

« Λόγοι εθνικής ασφάλειας μπορώ να υποθέσω. Αλλά λύσεις μπορούν να υπάρξουν .Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι στους ανθρώπους αυτούς να εκδοθεί και μια πολιτική ταυτότητα. Και πλέον με την πολιτική τους ταυτότητα να μπουν και να νιώσουν και αυτοί κομμάτι μιας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Είμαστε σε συζητήσεις προχωρημένες με τα υπουργεία. Γιατί είναι διαφορετικά υπουργεία προκειμένου να βοούμε την καλύτερη λύση»  σημείωσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.