Quantcast
«Παραθυράκι» για τμηματική εκταμίευση - enikonomia.gr
share

«Παραθυράκι» για τμηματική εκταμίευση

δημοσιεύτηκε:

Η συμφωνία για άμεση τεχνική αξιολόγηση του πακέτου μεταρρυθμίσεων στο χθεσινό Γιούρογκρουπ σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Η συμφωνία χθες το βράδυ στο Εurogroup για την άμεση τεχνική αξιολόγηση του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σηματοδοτεί και την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων στο πλαίσιο της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Σήμερα το πρωί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕCOFIN της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ισορροπημένη τη χθεσινή συμφωνία στο Εurogroup, γιατί όπως είπε επιτρέπει την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας των προτάσεων με τις ελληνικές αρχές. Ο γάλλος επίτροπος τόνισε την ανάγκη υλοποίησης, μέσα από νομοθετικές προτάσεις και διοικητικές αποφάσεις, του καταλόγου των έξι πρώτων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

 

Συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα όταν κρίνεται αναγκαίο

Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών, όπως ονομάζονται τώρα οι δανειστές, με τεχνοκράτες της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες και όταν κρίνεται αναγκαίο και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στόχος είναι η αξιολόγηση του πρώτου πακέτου των μεταρρυθμίσεων να ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι κανονικά η διαδικασία προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χωρίς πλήρη υλοποίηση του πακέτου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές επί του περιεχόμενου του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και αρχίσει η υλοποίησή τους, τότε μπορούν να δοθούν τα χρήματα σε δύο δόσεις, κάτι που έγινε και στο παρελθόν. Αν έχει η Ελλάδα χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος να βιαστεί, κατέληξε ο πρόεδρος του Εurogroup.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.