Quantcast
«Παράθυρο» ανάπτυξης οι ψηφιακές τεχνολογίες - enikonomia.gr
share

«Παράθυρο» ανάπτυξης οι ψηφιακές τεχνολογίες

δημοσιεύτηκε:

Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη λογική της συνεχόμενης μείωσης των μισθών και του εργατικού κόστους, σύμφωνα με την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Το κοινωνικό dumping μέσα από το συνεχές ψαλίδισμα των μισθών δεν είναι επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες με όρους χαμηλού μισθολογικού κόστους.

Όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες λογικές είχαν καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή. Αντίθετα, το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ένωσης είναι το ιδιαίτερα μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό της. Εκεί λοιπόν πρέπει να επενδύσει.

Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης των οικονομιών της και η δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, παράλληλα με ενεργές πολιτικές συνοχής τόσο μεταξύ των κρατών – μελών όσο και στο εσωτερικό τους, είναι όροι επιβίωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με την τοποθέτηση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι απαραίτητη μια ενιαία βιομηχανική στρατηγική με χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που θα πλαισιώσει και την ενιαία ψηφιακή αγορά.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες καταλύτες ανταγωνιστικότητας

Η ΕΕ αναγνωρίζοντας τη δυναμική της ψηφιακοποίησης έχει ήδη τοποθετήσει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών και θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας και στην αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Προσφέροντας δυνατότητες εξωστρέφειας σε κάθε επιχείρηση, οι ψηφιακές τεχνολογίες αναμένεται να ξεκλειδώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους και παράλληλα να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και να ενισχύσουν τον υγιή ανταγωνισμό, συμπαρασύροντας ανοδικά την παραγωγικότητα και την απασχόληση.

Accenture: Επιπλέον €7,6 δισ. στο ΑΕΠ της Ελλάδας από την ψηφιακοποίηση

Σε αυτό το πλαίσιο και η νέα μελέτη που εκπόνησε η Accenture με τίτλο «Η ψηφιακή Ελλάδα: ο δρόμος προς την ανάπτυξη» για λογαριασμό του ΣΕΒ αναδεικνύει πως η ψηφιακοποίηση των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιταχυντής της οικονομίας της χώρας, δημιουργώντας υπεραξία €7,6 δισ. στο ΑΕΠ μέχρι το 2021 και περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, από τη μελέτη προκύπτει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διαδικασιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση θα επαναπροσδιορίσει το μέγεθος της εθνικής οικονομίας συνεισφέροντας επιπλέον 4% στο ΑΕΠ.

Οι κινητές επικοινωνίες ανοίγουν το δρόμο στην ψηφιακή ωριμότητα της χώρας

Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη ψηφιακής ωριμότητας και δρουν ως πολλαπλασιαστές της οικονομίας συνολικά. Ειδικότερα, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας είναι πρωτοπόροι προς αυτή την κατεύθυνση.

Μόνο το 2016 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επένδυσαν €340 εκατ. σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα και όσον αφορά στο άμεσο μέλλον, έχουν εξαγγείλει επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. έως το 2018 και €4,49 δισ. έως το 2020. Επιπρόσθετα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών προγραμματίζει δυναμικές επενδύσεις στην εξέλιξη των υποδομών του ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να εισέλθει το συντομότερο σε μία νέα εποχή ψηφιακής ωρίμασης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.